Ako ti se sviđa druga žena – Reci mi, nešto ćemo smisliti: 7 zapovijesti ljubavnih odnosa

Ljubav je dvosmjerna ulica u kojoj oba partnera moraju imati jednaku ulogu i podjednako se poštovati.

1. Ja sam srećna, ti si srećan – ljubav tako funkcioniše. Ne može jedan biti srećan ako je drugi nesretan. Upoznali smo se da podijelimo radost, pozitivu, iskustvo, znanje, a ne da liječimo jedni drugima rane. Zato, svako treba pronaći način da riješi svoje probleme.

2. Ja sam slobodna, ti si slobodan – iako smo zajedno. Mi smo partneri, a ne robovi jedni drugima. Ne tjeramo jedno drugo da dajemo otkaze, napuštamo prijatelje, hobije i sve stavljamo na žrtveni oltar odnosa. Svako od nas ima svoj svijet, uprkos činjenici da smo zajedno. 

3. Ja nisam savršena, ti nisi savršen. Znam da svaka osoba ima mane. I ako prihvatim tvoje, onda mogu računati da ćeš prihvatiti i moje. 4. Mogu da razgovaram o svemu sa tobom – jer to je poenta veze. Možeš da razgovaraš o svemu sa mnom. Nema tabu tema između nas. 

Čak i ako ti se sviđa druga djevojka, reci mi pa ćemo nešto smisliti. 5. Volim te, poštujem i želim te. Ti me voliš, poštuješ i želiš. Ako negdje postoji jaz reci mi, potrudiću se da ga poništim. Isto važi i za tebe. 6. Vjerujem ti, i ti meni treba da vjeruješ. 

Ne zovem te 1000 puta kada nisi kod kuće sa pitanjima gdje si i sa kim, a zahtjevam isti odnos prema sebi. 7. Ako imamo dogovor da je naš odnos zatvoren sistem, onda je svako dužan da ostane vijeran kako ne bi povrijedio drugog. 

Možemo imati i druge ugovore: slobodne odnose i otvoreni brak ako ti to više odgovara. Poenta je da oboje budu jednaki. 8. Ne ponižavamo jedni druge, ni na kojem nivou, čak ni između redova.