Ako želite da vaša djeca budu uspješna, primijenite ove stvari u odgoju

Riječ ”uspijeh” teško je definisati jer to znači različite stvari različitim ljudima.U svrhu ovog članka, definišemo uspijeh kao : ”Ispunjenje potencijala koji u konačnici dovodi do sreće’.

Istraživači su otkrili da nekoliko faktora može predvidjeti uspijeh kod odraslih osoba.Mnogi od tih faktora odnose se na odnos roditelj-dijete.

1.Dopuštaju djeci da ih kopiraju

Ako vaše dijete kopira sve što vi radite, nauka kaže da će vjerovatno biti slobodni mislioci.Prema studiji koju su rpoveli istraživači na Univerzitetu Kwazulu-Natal u Južnoj Africi, djeca koja kopiraju oca ili majku u ponašanju biće u mogućnosti čitati ljudske namjere i razvijati poštovanje kultura drugih naroda i načina života.

2.Ne dopuštaju djeci da gledaju agresivne i nasilne TV programe

Izloženost djeteta nasilnim TV programima predskazuje agresivno ponašanje tokom odrastanja kod muškaraca i žena.Djeca koja se identificiraju s agresivnim TV likovima sami postaju preterano agresivni.

3.Prikazuju samokontrolu

Prema profesoru Royu Baumeisteru na Univerzitetu u Floridi, roditelji bi se trebali više usredotočiti na podrušavanje djece samopoštovanju i samokontroli.

4.Nikada ne zaboravljaju negativne traume iz djetinjstva

Neuronaučne studije pokazuju da ljudi koji su doživjeli zlostavljanje u djetinjstvu imaju loše uspomene i manje kontrole nad svojim emocijama.

5.Više očekuju

Roditelji koji su planirali dijete upisati na fakultet u budućnosti, lakše su upravljali svojim djetetom prema tom cilju bez obzira na prihod.

6.Daju više pažnje nego poklona

Prema studiji iz 2015. objavljenoj u časopisu Child Development, djeza koja dobijaju više pažnje od svojih roditelja imaju veću razinu uspijeha.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice