Budist T.N. Nahn : Surova istina o sreći objašnjena u manje od dvije rečenice

Šta je sreća ? Svi smo si postavili ovo pitanje .

Da li je sreća osjećaj? Imati stabilan posao, sjajne prijatelje, romantičnog partnera ? Ili je sreća nešto što se ne može definisati jer je smisleno i lično?

Prema budistu T.N. Hanh, sreća je način postojanja.

”Mnogi ljudi misle da je uzbuđenje sreća…Ali kada ste uzbuđeni niste smireni.Prava sreća je bazirana na miru.”

Štaviše, dalje kaže da je prvi korak postizanja većeg mira kroz prihvatanje.Trebate se prihvatiti, kakvi jeste, i prihvatiti druge kakvi su takođe.

Biti sretan i predivan znači biti svoj.Morate razumjeti da vas mišljenje drugih ne treba brinuti i ne morate se promijeniti kako bi bili prihvaćeni od drugih.Prestanite tražiti doobrenje od drugih, jedino odobrenje koje vam je potrebno je odobrenje od vas samih.

Prava moć sreće leži u samopouzdanju, razumijevanju sebe i prihvatanju sebe.

Kada smo duboko u dodiru sa sobom naše razumijevanje i prihvatanje se produbljuje i postajemo ispunjeni radošću, ljubavlju i mirom.Počinjemo primjećivati čuda života, vidimo ljepotu i čaši vode, listu, cvijetu, leptiru, zrakama sunca, smijehu..

Ne dozvolite si da ostanete zaglavljeni u brizi o budućnosti ili u žaljenju za nečim iz prošlosti.Ostanite čvrsto u sadašnjem trenutku.Samo radeći tako možete postići pravu sreću i zadovoljstvo u životu.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.