Nikad nije spavao, a uvijek je bio odmoran: Nevjerojatna tehnika Leonarda da Vincija!

Treba imati na umu da je svačije tijelo drugačije, a različiti tipovi višefaznog sna možda neće biti za svakoga

San koji se sastoji od više faza često se vezuje za jedno od najgenijalnijih imena u svijetu umjetnosti i predvodnika renesansne ere, Leonarda da Vincija. Trebalo mu je mnogo vremena da razvije svoje ideje – vrijeme koje često nije imao. Htio je da iskoristi maksimum vremena za rad, a minimum za spavanje.

Taj plan je podrazumijevao da “razbije” normalno razdoblje noćnog odmora na nekoliko dijelova – odnosno više faza, što je dovelo do prakse spavanja nekoliko puta tijekom dana. Tako je da Vinci spavao 15 minuta na svaka četiri sata.

Kao rezultat, spavao je samo sat i pol na dan. Vrijeme koje je uštedio na odmaranju počeo je koristiti za kreativan rad. Da Vinci je rekao da je koristio ovu metodu tijekom mnogih godina svog života, i da se nikad nije osjetio umornim.

Poznato je da u fiziološkim uvjetima, najproduktivnije vrijeme za rad i kreativnost prati razdoblje sna. To je vrijeme kada je kapacitet neke osobe za rad posebno visok. Prekidajući nečije budno vrijeme svaka četiri sata kratkim periodom odmora vodi do povećanja kapaciteta za rad, što je izravna posljedica ovakvog odmora.

Godine vježbanja i eksperimentiranja onih koji su pratili da Vincijev primjer, ostavili su portali Bright Side da izabere neke od najučinkovitijih varijacija višefaznog sna:

Spavanje 30 minuta na svakih 6 sati (dymaxion metoda);

Spavanje 20 minuta na svaka 4 sata (uberman metoda);

Spavanje noću 1.5 – 3 sata i onda tri puta tijekom dana po 20 minuta (everyman metoda);

Spavanje noću 2 sata i jednom popodne 20 minuta (tesla metoda)

Spavanje noću 5 sati i 1.5 sat popodne (siesta metoda).

Ipak, treba imati na umu da je svačije tijelo drugačije, a različiti tipovi višefaznog sna možda neće biti za svakoga.

Stručnjaci upozoravaju da ako planirate prijeći na ovakav raspored, ne vozite auto niti donosite bitne odluke dok ne budete apsolutno sigurni da manjak sna nema neke posljedične efekte.

Može se reći da ovakav raspored ima smisla u kratkom razdoblju kada imate puno posla, a ne stalno. San je vrlo dragocjen za naš um i tijelo…

 

Izvor: bizlife.rs / Preuzeto sa: atma