DAME, PAMET U GLAVU! OVE LEKCIJE NAS UČI RAZVOD: “Žena je više usamljena u lošem braku, nego kad nema partnera!”

Iz lošeg braka treba iskočiti kao iz voza, pa makar vam koferi ostali unutra i ne trebate na sebe preuzimati nikakvu krivicu – da je bilo suđeno to bi srećno trajalo…

Prolaziti kroz razvod ili prekid, posebno s decom, s domom koji smo delili i kućnim ljubimcima, je bolno i zbunjujuće. No, isto tako može nas naučiti važnim životnim lekcijama, piše Pult24.info.

1. Nemojte jedno drugo optuživati

Igra “ti si rekao-ja sam rekla” neće nikako pomoći i nećete ništa time postići. Lako je reći: “Sve ovo je tvoja krivica. Mi se razvodimo jer si ti napravio ‘to-i-to’!” (svejedno što – prevario vas je, lagao vam je, prokockao je zajednički novac…). Ali kada krivicu svalite na svog bivšeg, time samo sebi oduzimate snagu i moć – i postajete žrtva.

2. Nemojte svaliti svu krivicu na sebe

Jednako kao što je lako za sve prst uperiti u drugoga, lako je i za sve okriviti sebe, posebno ako ste osoba koja voli ugađati ljudima oko sebe. Kada vam je još stalo za vašeg bivšeg, lako je smišljati izgovore za njega i njegovo ponašanje. Nije sve vaša krivica! Prekid i razvod gotovo su uvek krivica oba partnera.

3. Nemojte se stideti da zaplačete

Kada prolazite kroz ružan raskid ili razvod, možete se osećati kao da neće biti dana kada vam (prije ili kasnije) maskara zbog suza curi licem. Obećavamo vam da ti osećaji neće trajati večno, koliko god to bilo bolno sada. A sada sebi dopustite da tugu izrazite kroz suze. Biće vam lakše, nego da sve to držite zarobljeno u sebi.

4Brinite o sebi.

Nakon što se dobro isplačete, nemojte zaboraviti na samu sebe. Činite stvari koje vas usrećuju. Viđajte se s prijateljicama, idite s njima u bioskop, počnite vežbati, priuštite sebi masažu, pripremite sebi penušavu, opuštajući kupku… Ovo je savršeno vreme da razmazite samu sebe…

5. Zapamtite da je za oprost potrebno vremena Odaberite oprostiti sebi i svom bivšem, ali zapamtite da se to ne dešava uvijek preko noći. Možda će biti potrebno vremena za to. Možda čak i puno vremena. Kad nemate emocionalnu reakciju kada vidite ili se čujete s bivšim, znat ćete da ste mu zaista oprostili. 6. Cenite vezu sa samom sobom

Kad ste bili u tom braku ili vezi, možda ste zaboravili na sebe. Možda ste svu energiju uložili u njega, a da toga niste ni bili svesni. “Ja nisam znala tačno ko sam zaista ja tih 10 godina koliko sam bila njegova supruga. Nakon razvoda imala sam vremena fokusirati se na samu sebe“, česta su iskustva žena nakon razvoda.

Ovo je vreme kada ćete se bolje upoznati sa samom sobom. Cenite to. Naučite ponovo voleti sliku koju vidite u ogledalu.

Izvor: Stil Kurir