Kako Danci odgajaju najsretniju djecu svijeta: Roditelji moraju disati da bi djeca disala!

Danci su, po mnogim istraživanjima, najsretnija nacija na svijetu! Evo kako oni odgajaju djecu…

Neke osobine danskih roditelja koje mogu biti za uzor svima koji žele unijeti malo više sreće i zadovoljstva u svoje roditeljstvo.

Kristen Podulka je Amerikanka koja je dvije godine živjela u Danskoj sa svojom obitelji. Za to vrijeme uočila je neke osobine danskih roditelja koje, kako vjeruje, mogu biti za uzor svima koji žele unijeti malo više sreće i zadovoljstva u svoje roditeljstvo, budući da Danci, po nekim istraživanjima, važe za najsrećniju naciju na svijetu.

Ovo su njezini savjeti:

1. Roditelji moraju disati da bi i djeca disala
U Danskoj je pravilo da djeca idu u vrtić i država plaća vrtić svima. Tako da roditelji imaju, čak i ako rade od kuće, vrijeme i prostor za samoću i nesmetan rad.

“U slučaju opasnosti u zrakoplovu, posada leta upućuje prvo majke da stave maske za kisik na lice. Tek nakon što majka može disati, ona može pomoći djeci “, vole objasniti Danci ovu praksu vrtića za sve. “Znate li zašto? Jer ako majka ne dobije priliku da diše, ni djeca ne mogu disati. “

2. Zaboravite na roditeljske strahove
U Danskoj nema prezaštićivanja djece, nema pomalo paranoične američke sheme “sve živo mora biti baby-proof” koja je bazirana na strahu. U većini danskih škola postoji prostor za loženje vatre kako bi djeca mogla prepeći kruh, a u učionicama gore svijeće i nitko ne paničari zbog toga što bi se netko mogao opeći. Danci su neustrašivi i redovito djecu izlažu kontroliranim opasnostima, kaže ona.

3. Nema biranja
Danci ne vjeruje previše u mogućnost izbora, već je smatraju zbunjujućom i nepotrebnom. Ne samo da svaki dan djeci pakiraju isto jelo, već svi roditelji djeci svaki dan pakiraju potpuno istu užinu – namaz na raženom kruhu, cijele mrkve i cijele, neoguljene jabuke.

4. Obitelj je na prvom mjestu
U Danskoj nitko ne ostaje u uredu poslije 16 sati. Svi istovremeno odlaze po djecu, pa kući na zajedničko spremanje večere. Riječ kojom Danci opisuju toplu atmosferu druženja s dragim osobama uživajući u dobrim stvarima je “hygge”(riječ znači topli sjaj svijeća), a ništa nije više hygge nego sjedenje za stolom i razgovor o velikim i sitnim stvarima s obitelji i prijateljima. Danske obitelji promišljeno stvaraju takvu atmosferu skoro svake večeri. Ona je prioritet u danu.

Izvor: atma.hr