12 zaključaka koje sam izvela nakon 12 godina braka.

Svi romantični filmovi uglavnom imaju isti kraj, nasmejana mlada u raskošnoj beloj venčanici s buketom cveća u ruci i savršenim muškarcem pored sebe. Ali, šta se događa posle venčanja, I  kako uspevaju ostvariti onu popularnu izreku iz bajke “i živeli su srećno do kraja života”? Odgovor na to pitanje pokušala je dati Olga, žena koja iza sebe ima 12 godina braka. Kaže kako se njen brak ne razlikuje puno od drugih brakova.

– Život mi je bio ispunjen ljubavlju, romantikom, strašću, ali i patnjom. Bilo je trenutaka borbe, nesuglasica i nerazumevanja. Povredili smo jedno drugoga, a čak sam u jednom trenutku bila spremna otići – rekla je. No, ipak je i dalje u braku, te je spremno podelila s nama do kojih je sve zaključaka došla tokom tog dugog perioda.

Moji zaključci:

1. Strast će nestati

O da, strast prolazi. Sećate se onih prvih nekoliko meseci s partnerom, onaj osećaj ludila i ‘ne mogu bez tebe ni minutu’. Poruke ‘neodostaješ mi’, a videli ste se pre pola sata. One lude emocije, opsesija, suze…To će nestati, ali ostaje ljubav, ona iskrena, čista i čvrsta. Veza treba da  bude, takva da se u njoj osećamo dobro i što je najbitnije, treba da bude  stabilna (što ne znači dosadna). Bez histerije, živčanih ispada, razbijenih tanjira i neprospavanih noći provedenih plačući. Svaki dan kada dođete s posla, kod kuće bi  trebao da vas čeka balončić topline, ljubavi i razumevanja.

 

2. Bračni život nije uvek prožet srećom

‘Srećni do kraja života’ samo skriva činjenicu da će možda biti bolesti, loših osećanja, dosade, ljutnje i uvreda u vašem braku. Uvek će biti neprijatnih trenutaka i teškoća, ipak  najvažnije pitanje je koliko će par ovo trpeti i hoće li naći načina da sve to svedu na minimum.

– Ja sam uspela – rekla je Olga.

 

3. Parovi bi trebali biti na istoj društvenoj lestvici

Pepeljuga i njen princ su ništa više nego bajka. Romantični klišei o kojima maštaju devojke koje su premlade da bi znale šta zapravo donosi realnost. Olga smatra da brak parova koji nisu na istoj društvenoj lestvici uglavnom završava razvodom. Ljubav spaja ljude, ali  kad prođe taj prvobitni entuzijazam i zaljubljenost, razlike poput drugačijih mentaliteta, stava prema životu, novcu i deci će isplivati na površinu i nećete biti sretni.

 

4. Trebaju se zajedno razvijati

Činjenica je da se svi s vremena na vreme menjamo i razvijamo. Ako muž i žena to ne rade ni približno u isto vreme, postoji mogućnost da brak neće opstati. Nemojte sprečavati vašeg partnera da se razvija (bilo poslovno ili drugačije), te nemojte prestati raditi na sebi i želeti više.

 

5. Morate prihvatiti jedan drugoga

I to na dubljem nivou. Možda vas navike vašeg partnera nerviraju, i možda se ne slažete s nečim što radi i imate drugačije poglede na neke stvari. Ali, na dubljem nivou morate ga prihvatiti sa svim njegovim manama i ponekad iritantnim navikama. Morate mu dopustiti da zaista bude ono što jeste. Naravno, možete ga ohrabriti da promeni neke stvari, ali bi to trebala biti opcija, a ne naredba.

 

6. Žena ne bi trebala sebe da stavlja na drugo mesto, iza supruga i dece

–  Prvo nalazim vremena za sebe, a onda za muža i decu – kaže Olga. Dodaje da žena, koja žrtvuje sve za suprugovo dobro, na kraju postane nezadovoljna i ogorčena.

Ne možete samo živeti prema tuđim željama i potrebama. Brak ne bi trebao biti prepreka, te biste i dalje trebali ostati žena puna života, nezavisna i zanimljiva.

 

7. Ne živite u iluzijama

– Poslednjih nekoliko godina živim po ovom principu, a to je to da se ne bojim da će me suprug napustiti, jer on ima pravo naći svoju istinsku sreću (iako će to možda značiti da neće ostati sa mnom). To je normalno. Isto tako i ja imam pravo da nađem ono što je najbolje za mene. Vreme je da skinite ružičaste naočare i shvatite da osoba može u svakom trenutku otići. To ne znači da će se to i ostvariti, ali izjave ‘on će uvek biti pored mene, bez obzira na sve’, smatra Olga, nisu realne.

 

8. Oboje možete imati svoje interese i želje

Svako ima parvo da  odvoji  vreme samo za sebe.

– Moje vreme uključuje jogu, čitanje i poneko kratko putovanje, samo da se odmorim i razmislim o stvarima. Za to vreme moj suprug se druži s prijateljima, a ponekad im ode i u posetu pa  ga nema nekoliko dana. Ne sumnjam u njega, zato  mu ne priređujem histerične ispade. Zadovoljni smo i srećni s ovakim dogovorom, jer smo jednaki – kaže.

 

9. Razmislite o kućnom ljubimcu

Kućni ljubimac će vam ulepšati  život na nebrojeno  nivoa.

Oni su izvor beskrajne radosti, a ulepšaće vam život na puno nivoa. I još će vas   više zbližiti.

 

10. Slični temperamenti su jako poželjni

Ako jedan partner obavlja sve stvari, dok je drugom teško i prstom da  mrdne, postoji šansa da taj brak neće potrajati. Čak i ako možete brzo rešiti male svađe, I zato  imati srećan zajednički život s nekim ko vam nije sličan,  ako ste potpuno različitog temperamenta, pre ili kasnije će jedan izvisiti.

 

11. Strastveni seks nije najvažnija stvar

Nakon 12 godina braka, strastveni seks neće biti toliko čest kao nekada. Zapravo, stvari se smiruju nakon otprilike tri godine. Kako biste održali snažna osećanja i želju za partnerom nakon mnogo godina, morate imati vrlo jake emocije prema njemu. Zapamtite da u normalnoj vezi, ispunjenoj ljubavlju, čak i seks može pasti u drugi plan. Više nije najvažniji i to nije problem. Naravno, to ne znači da on ne postoji, I  da ne biste trebali s vremena na vreme rasplamsati staru strast.

 

12. Odluke biste trebali donositi zajedno

Ovo se odnosi na one velike odluke, koje utiču na vaš život. Kao na primer kako vaspitavati dete, kuda  ići na godišnji odmor, treba li vam novi auto… Najvažnija stvar koja vam može pomoći u tome da imate dug i srećan brak je želja da se postignu kompromisi, da slušate jedan drugoga i da odvojite vreme samo za sebe.

Porodični život je kombinacija ljubavi, poverenja, obostrane podrške, strpljenja i snaga volje.