”Imajte neustrašiv STAV HEROJA i SRCE DJETETA” 7 Pravila Zen monaha koja će vam redefinisati život

Ta pravila je sastavio Zen monah poznat kao Shaku.Živio ih je svakog dana svog života do svoje smrti 1919.godine.

Spavajte dovoljno i u određenom okviru

Ovim stvarate važnu dosljednost u vašem životu.Naš um i tijela trebaju dosljedno odmaranje tako da budete dobro kada se probudite ujutro, a veća je vjerovatnoća da de probudite rano – a kvalitet vašeg jutra predstavlja ogroman čimbenik u određivanju kvaliteta vašeg života.

Jedite umjereno i nikad se ne prejedajte

Lako je zaboraviti učinak hrane na naše živote, posebno s našim modernim prehrambenim navikama.Prekomjerno jelo je gotovo iza ugla za većinu nas, a zloupotreba hrane ima više nego samo fizičke posljedice;ona ima vrlo stvarne mentalne i globalne ako razmišljate o ogromnoj količini otpada koji su uključeni.

Kada imate priliku, ne dopustite da vam izmakne – ali uvijek razmislite dva puta prije nego reagujete

Razmislite da li je prilika prava stvar za uraditi – ako je to moralno i provjerite je li to prava stvar za vas posebno.

Upalite tamjan i meditirajte ujutro

Dnevna meditacija, posebno prva stvar ujutro, nešto je o čemu često govorimo.Ovo je vjerovatno najvažnija tačka ovdje!Usput, tamjan ima neke doista izvanredne kvalitete.

Ne kajte se zbog prošlosti, gledajte sada ovaj trenutak

Ovo je kamen temeljac budističke filozofije.Prošlost nije stvarna,ona ne postoji.Samo postoji sada, i put koji će naša sadašnja djela imati u našem budućem životu.

Pazite šta govorite, i šta god kažete, praktikujte

Riječi su jedna od najmoćnijih stvari na svijetu.Završile su ljubav, započele su ljubav, stvorili rat i mir.Imaju dubok uticaj na druge.Drugi dio ove tačke jednako je važan.Vjerovatno ste čuli izreku , ” praktikujte ono što propovijedate”,u nekom trenutku u vašem životu.Bez tog presudnog aspekta, nemamo nikakvu moć iza naših riječi, pa stoga postaju manje učinkovite.

Imajte neustrašiv stav heroja i srce djeteta

Kada se suočavate s drugima, bilo u sukobu ili bez sukoba, trebate se približiti situaciji s ljubavlju srca djeteta.Dijete prirodno ima veliko suosjećanje, razumijevanje i vidi svaku osobu jednako – bez obzira na njihov društveni položaj.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.