Inspirativna priča : Činite dobro da bi vam se dobro vratilo !

Jednoga dana, čovjek je ugledao staricu koja se nalazila uz cestu, ali čak i pod prigušenim vsjetlom dana mladić je vidio da joj treba pomoć.Zatim se podigao ispred svog Mercedesa i izašao.

Čak i uz osmijeh na njegovom licu, ona je bila zabrinuta.Niko se nije zaustavio da joj pomogne.Da li će je on povrijediti ? Nije izgledao siguran; izgledao je siromašno i gladno.Vidio je da je preplašena, stajala vani u hladnoći.Znao je kako se osjeća.Bio je to osjećaj koji samo strah može izazvati.

Rekao je : ” Ovdje sam da vam pomognem gospođo.Zašto ne biste pričekali u automobilu gdje je toplo? Usput, moje ime je Bryan Anderson.”

Pa, sve što je imala bila je ispumpana guma, ali za staru damu, to je bilo dovoljno loše.Bryan je puzao ispod automobila tražeći mjesto za stavljanje utikača oderavši zglobove dva ili tri puta.Ubrzo je uspio izmijeniti gumu.Ali morao je isprljati ruke i njegove ruke su ga boljele.Dok je stezao matice, ona je spustila prozor i počela razgovarati sa njim.Rekla mu je da je iz St. Louisa i samo je prolazila.Nije mu se mogla dovoljno zahvaliti što joj je pružio pomoć.

Bryan se samo nasmiješio dok je zatvarao prtljažnik.Gospođa je pitala koliko mu duguje.Bilo koji iznos bi bio u redu.Već bi zamišljala sve grozne stvari koje bi se mogle dogoditi ako se ne zaustavi.Bryan nikada nije razmišljao o plaćanju.Ovo mu nije bio posao.Ovo je bilo pomaganje nekome u potrebi, a Bog zna da ih ima mnogo, koji su mu u prošlosti pružili ruku.Čitav svoj život je živio tako, i nikada mu se nije dogodilo da postupi na neki drugi način.

Rekao joj je da,  ako stvarno želi da mu se oduži, sljedeći put kada ugleda nekoga ko treba pomoć, da pomogne toj osobi, i dodao je : ” I pomisli na mene.”

Sačekao je dok nije upalila automobil i odvezla se.Bio je to hladan i depresivan dan, ali osjećao se dobro kada je krenuo kući, nestajući u sumrak.Nekoliko milja niz cestu, gosođa je vidjela mali restoran.Otišla je da jede i odmori se prije nego što stigne do kuće.Bio je to restoran koji je izgledao prljavo.Vani su bile dvije stare plinske crpke.Cijela scena joj je bila nepoznata.Konobarica je došla i donijela čisti ručnik kako bi obrisala mokru kosu.Imala je slatki osmijeh, onaj koji čak ni najveći umor nije mogao izbrisati.Gospođa je primijetila da je konobarica trudna gotovo osam mjeseci, ali nikada nije dozvolila da joj njeni bolovi promijene njen stav.Starica se pitala kako neko ko ima tako malo može davati strancu.ZAtim se sjetila Bryana.

Nakon što je gospođa završila svoj obrok, platila je stotinu dolara.Konobarica je brzo otišla da rasitni novčanicu od sto dolara, ali stara gospođa je već bila izašla.Konobarica se pitala gdje bi ona mogla biti.Zatim je primijetila nešto napisano na ubrusu.

U očima joj je bilo suza kada je čitala šta je gospođa napisala : ” Ne duguješ mi ništa.I ja sam bila u tom stanju takođe.Neko mi je jendom pomogao, na način koji ja vama pomažem.AKo mi se stvarno želite odužiti, evo šta uradite : nemoj dopustiti da lanac ljubavi završi s tobom.”

Ispod maramice nalazile su se 4 novčanice od 100 dolara.

Pa, trebali su se stolovi očistiti, napuniti zdjele za šećer, ali konobarica je uspjela još kroz jedan dan.Te noći kada se vratila sa posla i legla u krevet, razmišljala je o novcu.Kako je gospođa znala koliko je to potrebno njoj i njenom mužu? S djetetom sljedećeg mjeseca će biti teško..

Znala je koliko je zabrinut njen muž, a dok je spavao pored nje, poljubila ga je i prošaptala tiho , ” Sve će biti u redu.Volim te, Bryan Anderson.”

Pouka : Dobro se dobrim vraća.Učinite dobro, i dobro će vam se vratiti.Uvijek budite od pomoći.