Izbor riječi je veoma bitan! Ovo su razlike kada biramo prave i pogrešne riječi u životu.

”Razlika između skoro prave riječi i prave riječi je zaista velika – skoro kao razlika između svitca i munje.” – Mark Tven

Kao ljudska bića, stvorili smo zapanjujuće mogućnosti da koristimo jezik.Jezik nam omogućava da otvoreno i iskreno komuniciramo sa onima oko nas.Takođe nam omogućava i da koristimo moć, izazovemo smijeh, da izazovemo ratove i napravimo mir.Riječi koje izgovaramo svakodnevno stvaraju promjene prema onima sa kojim komuniciramo.Bez obzira na to da li su te promjene pozitivne ili negativne, u velikoj mjeri zavise od našeg izbora riječi i načina na koji ih koristimo.Ponekad naša iskrenost može da se shvati kao okrutnost.

Izbor riječi je važan, ne samo za one oko nas nego i za nas.Riječi koje izaberemo da kažemo ili ponavljamo mogu isto toliko efekta na nama kao i na drugim ljudima.Naročito kada smo u poziciji moći nad drugim ljudima, ili imamo ulogu roditelja ili staratelja.Kada smo u toj rukovodećoj ulozi, bez obzira na to šta ljudi mogu, oni će zahtjevati vaše smjernice.

Izbor pravih riječi može promijeniti nečije postupanje, njihove odluke ili njihove živote.Evo nekoliko načina kako biranje pravih ili pogrešnih riječi u vašem životu znači nešto.

Motivacija

Izbor riječi može napraviti razliku između pravilnog motivisanja da neko da sve od sebe , ili uvjeravanja da oni čak i ne pokušaju.Ovo važi za sve tipove ljudi, bilo da ste lider koji razgovara sa radnom snagom ili sa prijateljem koji treba savjet.Riječi koje birate mogu promijeniti unutrašnji pogon osobe i njihovu sposobnost da budu adekvatno motivisani.Umjesto da dopustite da vaše riječi utiču negativno,pažljivo vodite računa da riječi i fraze koje koristite doprinesu nečijoj motivaciji.

Perspektiva

Nečiji pogled na svijet se ne može uvijek lako promijeniti.Međutim, kada birate prave riječi možete drastično promijeniti nečiju perspektivu ako su oni otvoreni za promjene.Možete biti samo jednu riječ od pretvaranja nečijeg pesimističkog pogleda do pozitivnog, ili obrnuto.

Emocije

Emocionalno stanje je isto toliko važno kao i intelektualno.Emocije su ono što nas čini ljudima, a neko ko je u pozitivnom emovionalnom stanju je mnogo prihvatljiviji nego onaj ko je u negativnom emocionalnom stanju.Odabir vaših riječi može pomoći nekome da odražavanje svojih pozitivnih emocija prebaci u prvi plan, ili da izazovete negativne emocije.Promjena nečijih osjećanja može dovesti do toga da vam se osoba otvori ili zatvori – ponekad zauvijek.

Unutrašnja perspektiva

Čak i riječi koje koristimo kada razgovaramo sami sa sobom imaju uticaja na naš život.Promjena riječi koje koristite može pomoći da ličnu perspektivu učinite pozitivnijom i energičnijom.Ako dozvolite sebi da se upletete u negativnost, to će imati uticaj na sve oko vas a ne samo na vas.Promjena vaše unutrašnje mantre sa negativnog na pozitivno će vam dati ljepši pogled na svijet.

Samopoštovanje

Da li je to poštovanje vas ili nekog drugog, biranje riječi koje koristimo svakodnevno može imati odličan efekat.Ponekad ovaj efekat može biti pozitivan, sa druge strane može imati negativne uticaje.Samo mali komentar od nekoga na vašu sposobnost da radite , ili čak komentar na odjeću koju nosite može sniziti vaše samopouzdanje ili izazvati anksioznost ili nesigurnost.

Kada izaberete pogrešne riječi , rušite nekome samopouzdanje i nanosite bol koju ćete i vi iskusiti.Uzmite vremena i promijeniti vaš način izražavanja , tako možete sačuvati i sebe i druge.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.