JESTE LI STARIJE, SREDNJE ILI NAJMLAĐE DIJETE? Redoslijed rođenja utječe na naš karakter

Redoslijed rođenja u obitelji utječe na karakter, tvrdi austrijski psiholog Alfred Adler. Evo kako to on tumači…

Postoji mnogo faktora koji utječu na izgradnju karaktera, a jedan od njih može biti i redoslijed rođenja. Ovim fenomenom bavile su se razne psihološke studije, a prvi koji se zainteresirao za tematiku je austrijski psiholog Alfred Adler. Primijetio je da redoslijed rođenja djece utječe na to kako promatraju svijet, ponašaju se i kakve želje i ambicije imaju. Adler je otkrio da su starija djeca češće konzervativnija, pokazuju liderske kvalitete, a nikako ne trpe kritiku. Statistike pokazuju da su najveći lideri na svijetu najčešće rođeni kao prvo dijete u svojoj obitelji.

To je uglavnom zbog odnosa roditelja prema starijoj djeci. Naime, starija se djeca od rođenja kupaju u ljubavi, a kada se rodi drugo dijete može im se javiti osjećaj usamljenosti ili nedostatka pažnje, kao i potreba da se bore za svoje mjesto. Želja da budu lideri i najvoljeniji u svom domu čini ih jačima, ali ponekad provođena djeca postaju autoritarna.

Srednja djeca su ambiciozna i imaju snažnu volju i vedar duh. Od samog djetinjstva stariji im pomažu u svemu, zbog čega i u odraslom dobu žive s osjećajem lakoće. Također, zbog toga brže sazrijevaju, ali u isto vrijeme često postavljaju sebi ogromne zadatke. Konkurencija primorava srednju djecu da traže uspjeh u onim područjima gdje je starije dijete slabije.

Najmlađa djeca od djetinjstva su ljubimci cijele obitelji, poklanja im se posebna pažnja, ugađa im se, pa tako često ostaju ovisni i slabi. Zbog toga se često mogu upuštati u avanture, vole opasne i rizične stvari kako bi dokazali koliko su jaki i nezavisni. A mogu biti i u drugoj krajnosti, čuvajući svoju zonu komfora ljubimca, ostaju u poziciji da im uvijek treba pomoć.

Naravno, svaka osoba ima svoje autentične crte osobnosti. Ipak, psiholog Alfred Adler je isticao da ćete sigurno neke od navedenih osobina pronaći kod sebe, bar u nekom segmentu života.

Izvor: sensa.mondo.rs