Kako da radite manje i kao rezultat toga budete bolja mama

Da, to je moguće – i vaša djeca će vam biti zahvalna!

Osjećate li se da pokušavate ostvariti previše ciljeva na dan ?

Mnogo je super mama koje pokušavaju previše ugoditi svima i to ih iscrpljuje.

U današnjem društvu, sve više i više muškaraca preuzima odgovornost za podizanje djeze i dijeljenje zadataka i dužnosti koje dolaze s odgojom djece .I dok je ova promjena korisna, još uvijek postoji ”emocionalno” porodično opterećenje koje žene nastoje preuzeti i nositi malo više.

Dobra vijest je da postoje načini ublažavanja napetosti koje osjećate .A još bolja vijest je da ćete postati bolja mama radeći manje i fokusirajući se na ono što je važno.

1.Pustite užurban rad

Pustite ono što vas ne ispunjava.To možete učiniti izradom dvevnika za dva do tri dana svih vaših aktivnosti.Na kraju tog vremena, pogledajte ga i utvrdite jesu li mnoge vaše aktivnosti usmjerene prema vašim životnim ciljevima i dnevnim ciljevima.Jeste li potrošili više vremena na stvari koje vam ne donose sreću nego na stvari koje donose ?

2.Postavite dnevne ciljeve za sebe

Svaki dan odaberite dva do tri zadatka koje trebate učiniti i dovršiti rano.Izaberite nešto razumno što vas neće preopteretiti i što možete šro brže završiti.Ti zadaci mogu biti sve što trebate učiniti – pranje rublja, posuđa, usisavanje, pa čak i odlazak u prodavnicu po namirnice ili možda uzimanje nekog odmora i odlazak kod pedikira.Počet ćete dan završavanjem stvari i osjećat ćete se ispunjeno cijeli dan.

3.Neka porodica bude prioritet

Drugim riječima, trebate se usredotočiti na ono što vam je važno i ne dopustite da se udaljite samo zato što je vaš dan zauzet.Možda zaista želite da vaša djeca nauče važnost provođenja vremena sa porodicom.

4.Slijedite svoju intuiciju

Uvijek se osjećate kao da biste trebali nešto raditi ? Bez obzira na šta je to, postoje stvari koje biste ”trebali” raditi, a ipak se nikada ne okrećete prema njima, što može navesti da osjećate krivnju.

5.Dajte si milost

Posljednje, ali ne manje važno, dajte si oduška! Vi ste sjajan roditelj.Naporno radite i trudite se da budete dobar roditelj, pa ako stvari ne idu uvijek onako kao što ste htjeli, nemojte paničariti.

Dajte sebi milost da shvatite da ste samo čovjek i da radite sve što možete kako biste podigli svoju djecu da budu najbolja moguća verzija sebe.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.