KAKO PREPOZNATI EMOCIONALNO NEDOSTUPNOG PARTNERA: Ove 3 rečenice ga odaju!

Potreba da stalno bude spasitelj u vezi način je da se emocionalno nezrela osoba oseća moćno. Ipak, sticanje moći na ovaj način obeshrabruje voljenu osobu, kaže psihoterapeut

Rešavanje sukoba zahteva razumevanje tuđe perspektive, empatiju i samosvest, tri stvari koje mogu nedostajati emocionalno nedostupnom partneru. Takvi partneri često nisu u mogućnosti da se suoče s neugodnim emocijama u vezi i imaju izražene obrambene mehanizme. Ne gledaju u dubinu i teško priznaju greške, kaže psihoterapeut Erin Leonard.

Ona je navela kako ćete ih prepoznati na osnovu izgovorenih reči.

Ne znam

Često su distancirani od dubljih, neugodnih emocija, kao da su sagradili neki nevidljivi zid, pa to ne dolazi do njih.

” Imaju poteškoća sa prepoznavanjem, identifikovanjem i komentarisanjem teških emocija. Ovaj nedostatak je najočigledniji kod sukoba”, kaže psihoterapeut.

“Sposobnost razumevanja neugodnih emocija poboljšava čovekovu samosvest i pomaže mu da se razvija. Takođe, ta sposobnost ga sprečava u ponavljanju istih grešaka u vezi. Kad partnera pitate zašto se poneo bezosećajno, nesavesno ili je povredio nekoga, a on odgovori “Ne znam”, to može biti znak da nije nije sposoban da prepozna i raspravlja o važnim emocijama”, pojasnila je.

Muškarac, partneri
foto: Shutterstock

Izuzetak od stava

‘Ne znam’ je sklonost emocionalno nedostupnog partnera da iskoristi neki prošli problem kako bi opravdao svoje nekorektno ponašanje i eventualno izazove saosećanje i skrene s teme – umesto da zaviri u suštinu i razmisli da li je problem možda ipak u njemu.

Nisam to uradio

“Zbog potrebe emocionalno nedostupnog pojedinca da svim silama zaštiti svoj krhki ego, takva osoba skreće s teme, što omogućuje takvoj osobi da automatski izbaci ‘preteće’ informacije.

Poricanje nepravde je uobičajeno ponašanje jer takvi ljudi nesvesno menjaju scenario u svom umu. Ekstremna kognitivna izobličenja, koja se nazivaju i pogreškama u razmišljanju, tad omogućuju pojedincu da prepravi povijest i sam sebe postavi kao žrtvu ili heroja – kaže Erin Leonard.

Iskrivljavanjem realnosti, ulogom heroja ili žrtve, emocionalno nedostupni partneri stvaraju neku svoju alternativnu stvarnost u kojoj su neprestano nevini i časni bez obzira na svoje manipulativno i neljubazno ponašanje.

“Potreba da stalno bude spasitelj u vezi način je da se emocionalno nezrela osoba oseća moćno. Ipak, sticanje moći na ovaj način obeshrabruje voljenu osobu. U mnogim slučajevima, emocionalno inteligentni partner, koji je zaglavio u ovakvoj vezi, počinje snažno da sumnja u sebe jer se njegov zdrav razum neprestano dovodi u pitanje i suprotstavlja se iskrivljenim scenarijima – kaže Erin.

partneri, tužni partneri
foto: Shutterstock

Ti si taj koji…

Tokom sukoba je uobičajeno da emocionalno nedostupan partner krivicu prebacuje na osobu koja pokreće razgovor o problemu.

” Zanemarivanje problema i nepravedno optuživanje druge strane za bilo šta je prikladan način za izbegavanje odgovornosti.

Primer: ‘Ti si taj koji je sebičan! Sećaš se kako si me ignorisao u sredu kad sam ti trebala?! Šta je to bilo? Objasniti mi to ako možeš’ – slikovito je opisala i dodala:

Nepravedno prebacivanje krivice ili izluđivanje često je efikasno preusmeravanje pažnje s problema jer je napadnuta osoba šokirana i povređena zbog nepravednih optužbi. Gotovo je nemoguće zadržati prisebnost u takvim okolnostima, a prvi impuls je odbrana. Emocionalno nedostupan partner tako uspešno prebacuje krivicu sa sebe na drugog.

Razumevanje manipulacija koje se događaju tokom sukoba može pomoći emocionalno inteligentnoj osobi da upravlja tom disfunkcionalnom dinamikom i sačuva svoje mentalno zdravlje“, zaključila je, a prenosi psychologytoday.com.

Izvor: Stil Kurir