KO SMO MI , ZAPRAVO? (Izvan tijela, misli, emocija i ličnosti)

Misterije našeg tijela

Naši čulni organi nam govore da je naše tijelo čvrsto i privremeno . U stvarnosti, kako god, naše tijelo se neprestano mijenja , kao struje rijeke.

Nakon uzdisaja , preko 1.000.000.000.000.000.000.000 atoma dospije u naše tijelo, oni su pripojeni za naše ćelije , i isti broj napušta naše tijelo kada izdahnemo.98% atoma našeg tijela se promijeni  u periodu kraćem od godinu dana : Jetra se potpuni regeneriše za 6 sedmica , koža za par dana , kosti za 3 mjeseca , i DNK za 6 sedmica.Atomi koji su bili u vašem tijelu prije godinu dana sada su izvan vašeg tijela : u atmosferi, u tlu ili pripojeni za druge žive organizme , travi i drveću…Tako se čitava planeta reciklira u jednom vječnom krugu.Mi živimo usko povezano i u interakciji sa svim drugim stvarima , sve je u stanju stalne promjene i transformacije.

Jedina permanentna stvar je promjena.Još uvijek težimo da iskusimo trajnost našeg Sopstva ..Je li moguće da nismo identični kao naše tijelo?

U zarobljeništvu misli

Šta su misli?Filozof Dekart je izjavio , ”Mislim , dakle postojim” Ova pogrešna pretpostavka utiče na nas čak i danas.Naše misli, baš kao i ćelije našeg tijela , se konstantno mijenjaju sa novima; Misao se pojavi a zatim nestane, i nove misli i ideje asocirane sa prethodnom nadolaze konstantno kao bujica.Između bujice misli postoji  praznina , mali prostor.Taj prosto je prostor Svijesti , u kojoj se misli mogu pojaviti.

Ponosni smo što možemo da mislimo.Ali jesmo li mi stvarno oni koji misle?Držimo li stvarno pod kontrolom naše misli?

Predlažem vam da uradite jedan jednostavan ali ipak pomalo zapanjujući eksperiment:

Uzmite sat ili štopericu, i odlučite da ne razmišljate neko vrijeme, sve dok set u mogućnosti da uradite tako.Pa, koliko dugo je trebalo da vam se pojavi nova misao u vašem umu? 5-10 sekundi ? Jeste li u mogućnosti da izbjegnete misli na par minuta?

Bićete zapanjeni : vi niste sposobni da ne mislite.Razmišljanje se odvija, to vam se desi. Misli misle, a ne vi.Ne radite to svojom voljom (da radite mogli biste jednostavno izbjeći misli), i vi niste u mogućnosti da potisnete misli ili držite ih pod kontrolom.

Nismo mi ti koji misle , ali nas misli drže pod kontrolom sa svojom snažnom silom.To je konstantan tok misli koji pokrivaju postojanje Svijesti.

Klopka naših emocija

Emocije funkcionišu na sličan način: pojavljuju se i nestaju u prostoru Svijesti.

Emocije , u isto vrijeme , utiču na naš život u velikom stepenu: one mogu da generišu trajnu zavisnost.Svaka emocija ima svoju neuropeptide, tip hormona , koji je stvorio mozak i poslat u naše ćelije cirkulacijom krvi.Te peptide su veoma moćne hemikalije, i ako one neko vrijeme ‘bombardiraju’ naše ćelije ,izazivaju ovisnost.Jednom kada ste postali zavisni,  nesvjesno ćete se truditi da kreirate situacije u kojima ćete biti u mogućnosti biti da zadovoljite svoju zavisnost.Ako ste, na primjer zavisnik od bijesa, stvaraćete situacije u kojima ćete zadovoljit svoju zavisnost.

Naše tijelo nije konstantno , stalno se obnavlja – tako mi ne možemo biti identični sa našim tijelom.Takođe naše emocije i misli nisu konstantne .Ono što mi nazivamo ”Sopstvo” , s druge strane , postoji trajno.Došlo je vrijeme da postavimo pitanje : Ako nismo identični ni sa stalno promjenjivim tijelom, niti sa sličnim promjenjivim mislima i emocijama , KO SMO MI ZAPRAVO ?

Kraljevstvo najveće misterije : Svijest

Do sad , nauka je izučavala svijet do najsitnijeg detalja : ljudsko tijelo je bilo secirano , do organa i ćelija, sve do ćelijskog jezgra.Ali kada su dijelovi tijela ponovo sastavljeni, bila je to samo jedna beživotna lutka – život je nekako pobjegao u toku seciranja.Znamo sve o strukturi očiju nekog miša , sve to znanje postoji , umotano u latinske termine , brojkama , statistikama i jednačinama.Ali stvar o kojoj još uvijek znamo tako malo, i što je zasigurno poslednji veliki izazov za naučnike 21. vijeka , jeste Svijest.

Dvije mlade ribe plivaju i sretnu stariju ribu. ” Voda je veoma prijatna danas, zar ne? Starija riba ih pozdravi kulturno.Dvije mlade ribe otplivaše dalje , i nakon neizvjesnog vremena jedna doda .”Voda?Šta je voda?”

Svjest je kroz koju živimo , doživljavamo sebe i okolni svijet.Pošto mi plivamo u njoj , mi to ne možemo prepoznati.Svijest je sam prostor u kome se pojavljuju osjećaji , emocije i misli , a mentalna slika koju stvaramo o svijetu projicira se u ogromni prostor Svijesti.Svijest.Senzacije, emocije i misli čuvaju se u našoj Svijesti , a pošto se fokusiramo na ove sadržaje , ignorišemo sam prostor koji je sadržaj Sadržaja.Ovaj svjesni prostor je naše najveće Svojstvo.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.