KOSA VAM JE OŠTEĆENA ZBOG LOŠIH NAVIKA SPAVANJA? Uz ovih 7 savjeta smanjite njeno pucanje

Da biste očuvali suhu ili oštećenu kosu nije dovoljno samo koristite ispravne proizvode i izbjegavati toplinu. Evo kako zaštititi kosu tijekom spavanja

Ako imate obojenu, suhu ili lomljivu kosu, vjerojatno ste posebno oprezni oko preparata koje koristite za njenu njegu. No da biste je očuvali, korištenje hidratantnih maski i sredstava za zaštitu od topline nisu dovoljni. Postoji još nešto na što biste trebali obratiti pažnju – a to je zaštita kose tijekom spavanja. 

 “Iznimno je važno zaštititi svoju kosu dok spavate”, kaže za BustleSamantha Denis, stilistica kose i osnivačica linije za njegu kose Allyoos. “Kosa nam se trlja o jastučnicu. To podrazumijeva trenje, lomljenje i stvaranje čvorova.” Dakle, ako dobro brinete o svojoj kosi, htjet ćete se pobrinuti da bude zaštićena i dok spavate. U nastavku donosimo 7 savjeta kojima ćete smanjiti ili preduhitriti pucanje vrhova i slabljenje vlasi.

1. Osušite kosu prije odlaska u krevet

Kosa je najslabija kada je mokra, pa je obično dobra ideja da je osušite prije spavanja kako biste spriječili lomljenje. Ručnici za kosu od mikrovlakana odličan su način da ubrzate vrijeme sušenja bez topline.

2. Ako idete u krevet s mokrom kosom, koristite sredstvo za raščešljavanje

Ako ipak odete spavati s mokrom kosom, još uvijek možete poduzeti korake da zaštitite svoje vlasi. “Mokru kosu možete raščešljati pomoću sredstva za raščešljavanje. To vam može pomoći da zagladite vlasi i dodate malo zaštite”, kaže Denis.

3. Koristite scrunchie gumice umjesto običnih elastičnih gumica

Za vezanje kose prije spavanja, mekana svilena gumica može biti nježnija od elastične gumice za kosu. “Ovo je savršen način da kosu zavežete i držite podalje od lica dok spavate“, objašnjava. “Svilene gumice također štite kosu od petljanja i idealne su jer je gumica iznutra prekrivena mekom tkaninom koja sprječava pucanje kose. Samo ih nemojte prečvrsto zavezati.” Kako zaštititi kosu tijekom spavanja IZVOR: PEXELS

4. Spavajte na svilenim jastučnicama

Ovo je provjereni način za ublažavanje trenja između vaše kose i jastučnice jer stvara sklisku površinu koja je nježnija za pramenove kose,” objašnjava Denis. “Svilena jastučnica također može pomoći u očuvanju vašeg volumena ili oblika tijekom noći.

5. Opustite se

Pod stresom možete oštetiti svoje zdravlje na mnoge načine, a prema Američkoj akademiji za dermatologiju, stres također može biti štetan za kožu i kosu. Eterična ulja iskušani su i pravi način za smirivanje na kraju dana, a Dr.Marlynn Wei poručuje za Psychology Today da je eterično ulje lavande imalo najbolje rezultate u istraživanjima vezanima uz opuštanje. Naime, opuštajućim djelovanjem pomaže i s blagom nesanicom. Dr. Wei kaže da se ulja mogu “razrijediti vodom i raspršiti u zrak ili se nekoliko kapi može nježno utrljati u akupresurne točke na tijelu.” 

6. Počešljajte kosu prije spavanja

Prije nego što odete na spavanje, provjerite jeste li očetkali kosu”, kaže Denis. “Kosa će biti lijepa i bez čvorova, a zatim je učvrstite u punđu ili pletenicu.

7. Koristite satenski ili svileni šal

Još jedna sjajna i manje štetna metoda za uklanjanje kose s lica je da je omotate satenskim ili svilenim šalom. To je kao da spavate na svilenoj jastučnici, a nećete je morati vezati gumicom.

Izvor: Sensa