Mi podsvjesno ostajemo ZAGLAVLJENI u periodu u kom PRIMAMO NAJMANJE LJUBAVI!

Ne možete odrasti sve dok ne naučite prihvatiti i voljeti sebe.Ima mnogo ljudi u dobi između 20 i 40 godina, koji ne mogu reći koliko su stvarno zreli iznutra.

Naše potrebe se mijenjaju kada odrastemo, što znači da očekujemo da će nas roditelji voljeti drugačije kada odrastemo.

Djetinjstvo se vrti oko izgradnje povjerenja i osjećaja sigurnosti, koji ako se ne gradi sa suosjećanjem, dovodi do gubitka, neizvjesnosti pa čak i prestrašenja djeteta.Ako dijete odrasta u okruženju sločnom ovome, ono se suočava s problemima u formiranju odnosa s drugim ljudima zbog inherentnog nedostatka sigurnosti i sposobnosti povjeravanja drugim ljudima.Intimnost ih zbunjuje jer donosi osjećaj ranjivosti.

Kasnija faza djetinjstva ( 2- 3 ) je vrijeme kada dijete uči biti malo više samodovoljno i počinje stjecati osjećaj kontrole nad sobom, nametnuto vlastitim sobom.Ako roditelji ne dopuste da dijete razvije ove stvari radeći stvari koje dijete može samostalno raditi, završe tako što odgajaju paranoično i opsesivno dijete koje je stalno preplavljeno sojećajima straha i srama.

Kako dijete napreduje ( 3-6), razvija potrebu za pokretanjem inicijative i pokretanje samih poduzeća.Ovo doba zahtijeva ohrabrenje i odobrenje od roditelja, a prekomjerno opominjanje dovodi do neustrašivih, besciljnih osoba koje pate od teške impotencije volje i odlučnosti.

Kada dijete počne pohađati školu, razvija razumijevanje vrijednosti i etike.Nedostatak vjere i skepticizma roditelja u djetetove sposobnosti stvara osjećaj inferiornosti i da dijete nije dovoljno dobro za bilo šta.Ova djeca odrastaju kao odgojene osobe koje se bore za svoje mjesto na svijetu.

Da bi odrasla osoba bila funkcionalna, bitno je da prepoznamo dijete koje živi u svima nama i pokušamo ga razumjeti, da ne odbacujemo njegove osjećaje i percepciju.

Komunicirajte sa sobom iz prošlosti i pitajte dijete šta mu treba, šta želi i šta ne želi ili ne razumije.Jednostavna vježba za gore navedene bi bila uzimanje dvije olovke u obje ruke i ako koristite desnu ruku za pisanje, upotrijebite desnu ruku kako biste pisali kao odrasli a lijevu kako biste pisali kao dijete.Razgovarajte s njim.Udahnite ga s ljubavlju koja nedostaje i postavljajte pitanja…odgovori bi vam mogli pomoći da postignete mir sa svime što niste uspjeli prijeći.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.