Muškarci se ne bi trebali PLAŠITI da pokažu EMOCIJE, i društvo bi to trebalo prihvatiti!

Skrivanje emocija može se činiti kao dobra ideja u žestokom momentu, ali može dovesti do velikog broja problema.

POstoji mnogo razloga zašto ljudi skrivaju svoje emocije.POnekad se čini lakše zadržati sve unutra, i ne dopustiti da se vaši osjećaji saznaju.Ako ih ignorišete, one ne postoje, zar ne? Pogrešno.Recimo da vaš prijatelj čini nešto što vam smeta i vi odlučite da ne govorite ništa.To je mnogo lakše od konfrontacije, ali što više vidite tu osobu, to vam više smeta ili možda oni ponovo to čine.Gnjev će se izgraditi i na kraju ćete se slomiti.

Ucijek sam mislio da je lakše skriti moje emocije, zapravo sa mojim anksioznim poremećajem je bilo puno lakše i manje me stresiralo.

Moji roditelji su bili manipulativni ljudi, i iskreno mislio sam da nisu zasluili da znaju kako se osjećam ili da me vide nasmijanog.

Kada sam postajao stariji, nedostatak izražavanja mojih emocija shvatili su kao apatiju i samozadovoljstvo, što nije ni blizu istine.Zapravo sam suosjećajna osoba, ali bez ikakvog dokaza, moji su roditelji počeli gurati me dok nisu dobili željene reakcije.

Bilo je loše, moji strahovi i nesigurnosti su se pomnožili.Iako nemam namjeru ići na ruku svojih roditelja, dozvolio sam si da reflektujem emocije za koje sam znao da će mi biti ugodno.

Morao sams e ponovo ‘obraditi’ uz pomoć terapeuta kako ponovo upravljati svojim emocijama i kako ih pravilno osloboditi.NAučio sam da će to osloboditi mnogo stresa.

Terapije su došle neposredno prije nego što je moj 16-godišnjei pas uginuo.Stariji ne bi plakali i ignorisali bi moje osjećaje.Ovaj put sam ih pustio.Kada sam vidio da umire, otvoreno sam plakao.Moj tata mi je rekao da ućutim i da sam previše osjetljiv.Tada sam shvatio da je njihova želja da ugase svaku emocionalnu reakciju s kojom se nisu htjeli nositi , slomilo mi je srce.Počeo sma ignorisati njihove zahtjeve.

Godinu dana nakon smrti mog psa mogu reći da sam iskreno žalio na pravilan način i da sams e dobro osjećao zbog svega.Niste ‘curica’ ako pokažete kako se osjećate!Unatoč mojoj situaciji, još uvijek imam više manjka od ostalih dječaka.Muškarci su takođe emocionalni i zaslužuju okruženje u kojem se ne moraju bojati izraziti se.

Zapamtite da je nemoguće mijenjati druge, pa je najbolji način djelovanja ignorisati kritike i prepoznati vaše vrijednosti i pravo izraziti sebe.

Teško je živjeti sa stalnim kritikama i ne želite se povući natrag ili skrivati se u starim navikama.Ako pokušate biti izražajniji, ne brinite, ne trebate savladati svaku emociju preko noći.Kada neko uradi nešto što vas uznemiruje, obavjestite ih.Vjerujem da je regulisanje mojih emocija napravilo veliku razliku.Uvijem sam mislio da šutim i ostanem u kontroli, ali osjećao sam se još više pod kontrolom kada sam se izrazio.

AKo neštoosjetite, to je valjan osjećaj bez obzira šta drugi kažu.Nije me briga hoće li prosječna osoba reagovati na način na koji želim, to ne znači da su moji osjećaji manje valjani.

 Nemojte kritikovati nekoga ko reaguje na situaciju na drugačiji način od vas.Nikada ne možete znati zašto se tako ponašaju ili šta misle.To će pomoći svima da pokušaju razumjeti svoje osjećaje i pokušati biti korisni, a ne da osuđuju.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.