Najbolji trikovi ISKUSNIH DOMAĆICA koji olakšavaju i ubrzavaju peglanje odeće

Retko koja osoba na ovoj planeti voli da pegla. To je jednostavno tako, kako zbog osećaja uzaludnosti, tako i zbog činjenice da se svaki komadić odeće pegla na drugačiji način u zavisnosti od materijala… Zbog toga mnogi traže jednostavnija rešenja, ili prosto biraju da kupuju odeću koja ne zahteva ovaj korak. A kao i za sve, internet ima rešenje i za ovaj kućni posao.

Evo kako da olakšate sebi muke sa peglanjem:

Nemojte da pretrpavate mašinu za pranje veša

Na mašini za veš sa razlogom piše koliko kilograma odeće staje u bubanj. Zato nemojte odeću da gurate u mašinu na silu, jer osim što se neće dobro oprati, iz mašine će da izađe prilično izgužvana.

Savet kojeg bi uvek trebalo da se pridržavate je da mašinu za veš nikada ne napunite u potpunosti, tačnije napunite tek 2/3 bubnja. U suprotnom se događa to da je proces pranja i ispiranja naporniji za mašanu, što dovodi do toga se odeća i posteljina budu izgužvani.

Smanjite broj obrtaja

Izbegavajte jaku centrifugu koja je glavni krivac zgužvane odeće. Većina mašina za veš na ima brzinu centrifuge od oko 1200 obrtaja, ali to je prejako.

Prilikom te brzine odeća se mnogo lakše gužva nego kada broj obrtaja smanjimo na 600 obrta u minuti, što je sasvim dovoljno za uklanjanje 30 do 40 posto vlage, bez da sa odeće kaplje voda kada je izvadimo iz mašine.

Isprobajte trik sa ledom

Trik s kockicama leda navodno je revolucionaran kada su u pitanju nabori na odeći.

Naime, dovoljno je da u svoju sušilicu stavite dve, tri kockice leda i odeća će iz nje da izađe ispeglana. Trik je isprobao i odobrio velik broj ljudi na TikToku, a tajna je u tome da led u sušilici deluje poput pare na pegli i sprečava da se odeća presušuje i gužva.

Ne preskačite omekšivač

Omekšivač čini da tkanina bude mekša, čime se smanjuju nabori.

Ali, nemojte da preterujete sa omekšivačem, već dodajte količinu naznačenu na ambalaži i predviđenu za jedan ciklus pranja.

Isprobajte trik sa ledom za lakše peglanje odeće
Isprobajte trik sa ledom za lakše peglanje odećeFoto:Profimedia

Odeću dobro protresite

Ukoliko kod kuće nemate mašinu za sušenje veša, potrudite se da veš raširite na sušilicu čim mašina završi sa pranjem.

Ako ostavite odeću i posteljinu da se suši u mašini za pranje, samo će da se izgužva, a izgubiće i miris. Pre nego što okačite veš, svakako ga dobro protresite i izravnajte koliko je god moguće, kako bi se osušilo ravnomerno i pravilno. Ako želite da izbegnete tragove štipaljki, odeću okačite po šavovima. Džempere dobro poravnajte i pripazite da su dobro rašireni. Odeći ostavite dovoljno vremena da se osuši, ali je ipak ne ostavljajte predugo jer će postati kruta.

Za odeću je mnogo bolje da iz sušilice izađe malo vlažna.
Za odeću je mnogo bolje da iz sušilice izađe malo vlažna. Foto:Profimedia

Odaberi nežniji program sušenja

Ako ipak preferirate sušenje odeće u mašini za sušenje veša, odaberite program za sušenje na niskoj temperaturi kako ne bi previše osušili veš, navodi Miss7.

Naime, visoke temperature i preterano sušenje su jedan od najvećih krivaca za gužvanje odeće. Za odeću je mnogo bolje da iz sušilice izađe malo vlažna. Takođe, nemojte da punite mašinu za sušenje veša do kraja jer će to da uzrokuje gomilanje, a time i više nabora.

Izvor: Zena Blic