NAJČEŠĆI IZGOVORI ZA OSTAJANJE U LOŠOJ VEZI: Ako se prepoznate u nekom, vreme je da se ozbiljno preispitate!

Koliko god vaši izgovori vama samima delovali ubedljivo, razumno i opravdano, oni su i dalje – samo izgovori.

Naravno, nije lako prekinuti lošu vezu, jer je pre svega teško priznati svoj deo odgovornosti za to, teško je suočiti se sa tim da ste posle toliko vremena ponovo na početku, prihvatiti neuspeh, shvatiti da to nije bio neuspeh, već lekcija. Teško je naučiti teške lekcije i zato svi prolazimo kroz ovo – nalazimo izgovore da potrošimo još malo svog života u vezi u kojoj odavno više nismo živi na pravi način.

Suđeni smo jedno drugom

To je ono u šta ste poverovali kad ste se sreli – prepoznali ste neke koincidencije, kosmički znak da je to prava stvar, da treba da budete zajedno, da vam je suđeno. I znate šta, verovatno ste u pravu. Niko nema prava da vam kaže da je to glupost, predrasuda, iracionalno uverenje, jer to su vaša osećanja i vaša istina. Ali, postoji još jedan istinit momenat koji je vrlo neprijatan – možda vam jeste bilo suđeno da se sretnete, imali ste šta da naučite jedno od drugog, morali ste da odradite karmu, zbog ličnog rasta i razvoja svakog od vas, taj susret i ta osećanja, bili su važni, ključni, sudbinski.

Samo, to ne znači da treba da ostanete zajedno i da će ljubav sve pobediti i promeniti. Sudbinske veze se takođe okončavaju, jer i taj kraj ima svoje mesto, značenje i lekciju koju vam donosi, jer je i to “zapisano u zvezdama”. Pa, ako verujete u sudbinu, onda je prihvatite sa svime što ona nosi.

Početak je bio divan

Romantika i zanos početka veze zaista mogu da deluju kao nešto zbog čega vredi preći preko svega, mogu vam dugo hraniti iluziju da će “sve srediti” i “opet biti kao na početku”. Samo što to prosto nije istina. Stvari se nikada ne sređuju, naročito ne same od sebe, na takav način da sve bude kao ranije. Nikada nište ne ide unazad.

Stvari mogu samo da idu napred, bilo da se razvijaju i unapređuju, ili stagniraju i idu ka svom kraju. U slučaju lošeg, toksičnog odnosa, jasno osećate da sami stagnirate, da se vaš duh i ličnost ne razvijaju i da veza svakako ne postaje bolja. Jedino što napreduje nezadovoljstvo, ogorčenje i razočaranja, a možda i tvrdoglavost i strah – ne odustajete ne zato što ste uporni, nego zato što se bojite neprijatnih suočavanja u još neprijatnijoj samoći. Ne želite da ostanete sami (sa sobom) i da priznate sebi sve ono što već odavno znate.

Celog života smo zajedno

I ovo deluje kao dobar razlog. Znate se od srednje škole, zajedno ste otišli na fakultet, prosto ne pamtite vreme kada ste bili jedno bez drugog. Praktično ste zajedno odrasli i osećate da biste godine svog života “bacili u vetar” kada biste priznali da je došlo vreme da svako krene na svoju stranu. Neki parovi koji zajedno odrastu, razvijaju se u istom pravcu i sazrevajući i postajući sve više svoji, samo produbljuju i učvršćuju svoju vezu.

Neki se razviju u različitim pravcima i ne mogu ni da ostvare svoj pun potencijal ako ostanu zajedno – jedno je uvek na teretu onom drugom, vuče ga nazad i sputava, ili se oboje tako osećaju, jer, držeći se zajedno, ne mogu da slede svoj životni put. Stalno žrtvovanje i pravljenje ustupaka, ili svaljivanje krivice na partnera, zbog neostvarenih snova, stvaraju lošu i sve goru atmosferu, u kojoj niko ne može da se razvija i napreduje.

Promeniće se, odrašće

Prihvatanje nečijih mana je realno, ali ostajanje sa nekim u nadi da će se najzad promeniti, uzaludna je nada. Ako stalno čekate da se partner najzad “osvesti”, da preuzme odgovornost, sazre i odraste, uzalud čekate. On je već shvatio da vas može imati i bez truda da se kultiviše i poradi na sebi. A vi ne možete voleti nekoga koga zamišljate, dok sa negodovanjem iz dana u dan posmatrate onog koji je pred vama, takav kakav je.

Možda nema nikog boljeg za mene

To je strah – ne samo da ćete ostati sami, jer možda nema nikog boljeg, već i strah da niste dovoljno dobri da privučete nekog boljeg, uverenje da nikog boljeg i ne zaslužujete. Ovo je najčešći izgovor kojim ljudi sebe podrivaju i ubeđuju da treba da ostanu u lošoj vezi i trebalo bi da bude razlog da počnete da radite na sebi – nije problem u partneru, već u vama.

Izvor: Stil Kurir