Najstarije ĆERKE imaju NAJVEĆE ŠANSE da postanu USPJEŠNE i NEVJEROVATNE majke

Starije braće i sestre već se dugo vide kao primjer na koji se mlađa djeca mogu ugledati.Poznato je da su najvredniji i često su tu da saslušaju kada je to potrebno.Sada, istraživanja prvih rođenih kćeri dala su fascinantan uvid, takozvani ”efekat najstarije kćerke.”

Smatra se da je najstarija ćerka iskrena, logična i etična.Istraživači Lisette Schuitemaker i Wies Enthoven istražuju zašto bi to moglo biti tako.

Prema njihovoj pisanoj knjizi , oni su otrkili da je razlika između jedinog djeteta i nastrarije ćerke značajna.Dok su jedinci anvikli da imaju sve na dlanu, najstarija kćer se morala prilagoditi kada novo dijete stigne u porordicu.

To mijenja njeno iskustvo ćerke – pažnja roditelja sada je podijeljena na dva dijela.Tolikom brigom o novorođenčetu, najstarija ćerka može se osjećati kao da je gurnuta u stranu.

U studiji je otkriveno da su najstarije ćerke bile nametljivije majci.To se smatra njihovim pokušajem da ponovo privuku pažnju svoje majke, a kasnije su i nastupi bijesa postali češći.

Unatoč tome, te se promjene često preokrenu nakon nekog vremena.Dijete uči kako biti više u prilog svojim roditeljima kroz eksperimente s njihovim radnjama i shvativši kakvo ponašanje dobija pozitivnu pažnju.

Pa kako to najstarije ćerke rade?

Najstarija ćerka nakon nekog vremena shvata da bi ljubaznost prema braći i sestrama zadovoljila roditelje.Istovremeno s vremenom otkrivaju da je ”dobra djevojka” i da djeluje ispravno i zrelost je dobra za njih.

Često nude pomoć po kući, preuzimaju odgovornost za njihovo dobro,a takođe se brinu za svoju braću i sestre.One će se aktivno zainteresovati za brigu o njima, usmjeravati ih i štititi ih od zla.

Znaju da u njima postoji nešto i za njih, ali usput postaju empatičnije i zainteresovanije za dobrobit drugih.

Ispada da se ta ponašanja prevode u neke prilično bitne životne vještine.Najstarije kćeri postaju praktičnije i organizovanije u svom pristupu i navikavaju se na brigu o sebi.

One takođe čine izvrsne prijatelje, žene i majke, zbog svog prirodnog nagona da štite i njeguju sve koji su im važni.

Dakle, za sve najstarije ćerke;sljedeći put kada vas mlađi brat ili sestra izbervira ili vam nedostaju dani kada ste bili jedino dijete, samo se sjetite da ste mngoo stekli od svoje uloge.Biti dobra sestra je posao s punim radnim vremenom, a ne samo da ste se odazvali nego ste i naučili mnogo.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.