Nauka objašnjava zašto se visoko intuitivne žene zaljubljuju u toksične muškarce

Mnogi ljudi uđu u toksičan odnos, svjesno ili podsvjesno.Biti dio ovakve veze može ozbiljno štetiti vašoj duši.Takođe, možete uništiti sve društvene odnose i imati ozbiljne poteškoće u svim svojim profesionalnim i privatnim područjima života.

Međutim, u duhovnom svijetu postoji jak oksimoron.Čini se da se vrlo intuitivne žene češće zaljubljuju u toksične ljude!Naravno, nauka potvrđuje tu tezu i to je vrlo zanimljiv hormonski proces koji objašnjava mnoge stvari o svim odnosima i povezanosti dviju duša koje su namijenjene da postanu jedna.

Prema kliničkom neuropsihologu Rhonde Freeman, naš mozak ima prirodno funkcionisanje koje sprečava ”odlaženje” od toksičnog odnosa .Evo nekoliko ključnih ”sastojaka” ( hemikalija i hormona) koji uzrokuju nečiju zavisnost ili privrženost svom zlostavljaču.

1.DOPAMIN

Dopamin pomaže kontrolisati nagrađivanje u mozgu i centar zadovoljstva.Dok reguliše emocionalni odgovor, takođe uzrokuje osobu da poduzme akciju kako bi se kretala prema nagradi.Osoba u toksičnom odnosu nastoji dati svoje najbolje ponašanje kako bi dobila nagradu od svog zlostavljačkog partnera.

2.OKSITOCIN

Oksitocin se često naziva ”ljubavni hormon” i odgovoran je za osjećanje empatije, velikodušnosti i orgazma.Tipično, razina tog hormona povećava se kada zagrlite ili poljubite nekoga koga volite, a često se stimuliše tokom seksa, rađanja i dojenja.To je hormon koji se temelji na povjerenju, a kada je riječ o toksičnoj vezi, uzrokuje da žrtva vjeruje svom zlostavljaču kada to ne bi trebalo.

3.KORTIKOTROPIN-OSLOBAĐAJUĆI HORMON

To je središnji pokretač stresnog hormonskog sistema u tijelu.Takođe djeluje na druga područja mozga tako da suzbija apetit, povećava anksioznost, poboljšava pamćenje i uzrokuje odabir pažnje.Zajedno, oni fino podešavaju odgovor tijela na stresna iskustva.

4.SEROTONIN

Serotonin šalje signale između vaših živčanih ćelija i odgovoran je za uticaje na vaše emocije i motoričke sposobnosti.Poznat je kao prirodni stabilizator raspoloženja koji pomaže kod spavanja, jedenja i rpobave.Normalne razine ove hemikalije čine osobu sretnijom, smirenijom, fokusiranijom i manje tjeskobnom.Niska razina serotonina uzrokuje neracionalne načine razmišljanja i slabo odlučivanje.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice