Navika koja bi mogla da blokira vaš uspjeh – “Vrlo je važno ne zavisiti od tuđeg mišljenja”

Ako promenite ovo sreća će istog trena sama doći!

Da li ste se nekada zapitali zašto vam ne polazi za rukom da postignete nešto što jako želite? Da li imate osećaj kao da vas nešto koči na tom putu? Psiholozi su jednoglasni i sigurni da nas samo jedna navika deli od velikog uspeha. Vrlo je važno ne zavisiti od tuđeg mišljenja i voditi se svojim instinktima.

“Savete treba poslušati, ali ih ne uzimati kao jedinu opciju, ma koliko vam značila osoba koja vam taj savet upućuje”, kažu psiholozi. Od uspeha nas deli samo malo hrabrosti i sposobnsti da odbacimo okvire koje nam nameće okolina. Zašto nam je toliko važno tuđe mišljenje?

Zavisnost o mišljenju drugih nastaje uglavnom kod onih koji nemaju visok nivo samopouzdanja. Lako je odustati od svojih namera kada odjekne mišljenje većine. Pravi primer za ovu situaciju su roditelji koji biraju hobije i prijatelje za svoje dete, bez obzira na njihovu želju.

Nakon što sazre, takvo dete neće biti u stanju da brani svoje mišljenje već će se oslanjati na tuđe. U svakom društvu postoje neke norme kojih se treba pridržavati, ali kada se radi o vašem životu i željama ta pravila se menjaju. Svako ko istupa od ponašanja koje se od njega očekuju izložen je kritikama i drugih ljudi.

Uprkos tome, veoma je važno biti u stanju da odbranite svoje mišljenje, a da ne podlegnete pritisku okoline. Ponekad je vrlo teško napraviti taj zid i otrgnuti se od reči ljudi koji nas okružuju. Ova navika, slepog slušanja tuđih saveta, mnoge je koštala uspeha.

Kada se nađete u situaciji da preispitujete svoje želje zbog pritiska okoline, postavite sebi pitanje da li to radite zbog njih ili sebe i ko će ići tim putem? Jednostavno je, kao kad kupujete cipele, birate model koji se vama dopada, a ne nekom drugom, jer ćete ih vi nositi. Isto važi i za životne odluke.

Šta god da izaberete i dobre i loše posledice osetićete samo vi, a ne onaj ko vas savetuje. Zato je vaš sud najbitniji u ovoj situaciji.Kada odbacite tu naviku da osluškujete tuđa mišljenja i vaše postane najbitnije, sreća i uspeh su zagarantovani. Bez rizikovanja nema rezultata.

Izvor: Infpult