Ne možete PROMIJENITI srce VAŠEG MUŽA, ali molitva može : Kako da ostanete BLISKI tokom TEŠKIH vremena

Svaki brak se suočava sa teškim periodima. Neki su srećni čak i kad je prisutan određeni nivo stresa. Neki su tragični i veoma teški. Vreme za namjerno zbližavanje sa svojim mužem je upravo tada.Lako je osjećati se blisko kada je sve u redu i nema većih turbulencija. Ali kad naiđe veća količina stresa (iako to ne želimo), važno je prepoznati da vaš muž nije vaš neprijatelj.

Moj muž i ja smo odlučili da se naša porodica preseli u novi grad. Iako smo uzbuđeni, prilično smo i uplašeni. Trenutno, imamo potpisani ugovor o kupovini kuće uz uključene nepredviđene okolnosti – da je prodajemo onog trenutka kad nadjemo novu.

Do sada smo iscrpli listu kuća koja bi bila pogodna za našu porodicu. Još uvek nismo našli svoj novi dom. Bilo da li to želimo ili ne, ta velika odluka je stresna, kao i svi detalji vezani za nju. Lako je dozvoliti stresu da se nagomila i iskalite svoj bijes na osobi koja je u istom timu kao i vi – vaš muž.Izvinila sam mu se pošteno za svoj bijes bez razloga u proteklih nekoliko sedmica. Jednostavno “pucanje” može brzo da eskalira, jer nagomilavanje stresa mora imati izduvni ventil.

Naši muževi ne treba da budu ti ventili. Ako je i on pod stresom, to može biti zaista ružno, a na kraju ćete se pitati šta se desilo i zašto se svađate oko toga gde stoji sprej pse. (istinita priča)

Evo nekoliko ideja koje sprečavaju da se naprave zidovi u vašem braku u toku teških perioda.

  1. Razmisli prije nego što govoriš

U toku nekolik proteklih sedmica, naučila sam da biram riječi vrlo pazljivo, a ne da samo izbacim ono što mi prvo padne na pamet. Inače, to ne radim. Ali kad ste pod stresom, ovo zahtijeva mnogo više truda i podsjećanja.

  1. Izvinite se

Najbrži način da ublažite svađu jeste da priznate da ste uradili nešto pogrešno. Čak i ako on viče na vas, moramo biti odgovorni za svoje riječi i postupke. Ne čekajte da se on prvi izivini, iako vjerujete da je on kriv. Budite vi ti koji ćete to inicirati da bi se svađa smirila, a ne povećala. Ovo je odluka koju sami morate donijeti za sebe i svoj brak. Odlučite šta vam je važno – vaš odnos ili vaš ego. (govorim iz iskustva)

  1. Imajte zajedničko vrijeme

Stres i tragedija mogu prouzrokovati jednog ili oba supružnika da se povuku. Napravite prostora jedno za drugo. Upamtite, vi ste tim i ne morate sami prolaziti kroz težak period, već zajedno. U toku ovih teških perioda vaš brak raste i jača, ali to morate planski raditi.

  1. Molite se

Ovo nije poslednje što treba raditi. Stalna molitva za vaš brak je od vitalnog značaja. Kada je situacija van vaše kontrole, najbolje je prepustiti to Bogu. Ako se borite sa gnjevnom, frustracijom, bolom, kažite to kroz molitvu.

Ne možete promijeniti srce vašeg muža, ali molitva može. Kad god sam tako uradila, uvijek sam dobila odgovor. Uvijek. Ponekad to morate raditi iznova i iznova, ali uvijek uspeva.

  1. I on može biti pod stresom. Uvidite to.

Ne možete se samo fokusirati na svoj stres. Važno je uvidjeti da se i on možda osjeća tako. Zato, ako čekate da on prepozna vaš bol, moguće da neće, jer se i on suočava sa sličnim stvarima.

Ako vam je potrebna podrška, a vaš muž ne može da je pruži, imajte bliskog prijatelja koji će vas podržati bez obzira na to kroz šta prolazite. To ne mora da bude bračni problem. Možda je član porodice veoma bolestan, ili ste izgubili nekoga.

Teško je dobiti podršku od nekoga ko je iscrpljen. Koliko god vam je teško, nemojte to shvatati lično.

  1. Opraštajte. Često…

Opraštanje je ključno za zdrav odnos. Ali za vreme teških perioda, potrebno je češće opraštati. Budite spremni i voljni, jer je to iscjeljujući melem za oba supružnika. Kada emocije i stres bujaju, postajemo ranjiviji i ponekad imamo manje samokontrole.

Ovo nije samo magična lista koja će vaš brak učiniti boljim. To mora biti nešto u šta zaista želite da uložite i ojačate svoj brak.

Vi poznajete svoj brak i svog muža najbolje. Znate kojim tokom ide. Iskoristite ove prijedloge kao vodič i oblikujte ih onako kako će najbolje funkcionisati u vašem braku.

Najvažnija stvar je shvatiti da dobar brak zahtijeva rad. Nikada se ne dešava to po automatizmu.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.