Ne želim da radim, biću domaćica: Psiholog objašnjava zašto je takvo razmišljanje loše za ženu

Praktični psiholog Elena Vorobyova ističe kako veliki broj žena ne želi da radi već žele da se posvete djeci, kući i svome voljenom mužu.

Iako je ova opcija često ekonomski opravdana, ona ima brojne nedostatke. Mnoge žene ne žele da rade jer im posao često ne donosi radost i zadovoljstvo već im oduzima snagu i vrijeme. One bi više voljele da se posvete svojoj porodici i domaćinstvu jer bi tako imale više vremena za sebe.

Ponekad se desi da posao koji žena radi nije dobro plaćen, oduzima joj vrijeme, a pored toga i dalje je čekaju sve kućne obaveze. Ako muškarac zarađuje dovoljno da može uzdržavati porodicu, obično se slaže sa idejom da žena ne radi i da se posveti porodici i kući.

Photo by Jl.Lago from Freepik.com

Ovaj način života može biti zadovoljavajući ako su svi zadovoljni sa njme, ali može nositi i neke loše posljedice po ženu. Prema mišljenju psihologa Elene Vorobyove ovakav način razmišljanja nije dobar za ženu iz 3 razloga. 1. Finansijski je zavisna od muža; Žena koja ne radi nema nikakav izvor prihoda i u potpunosti zavisi od svog muža u finansijskom smislu.

Tada žena neće moći sebi kupiti neku sitnicu koja joj se sviđa i uvijek će moratit tražiti novac od svog muža za sve. U ovakvim situacijama muškarci su u mnogo povoljnijoj situaciji nego žene pa mogu manipulisatisa svojim ženama tako što im neće dati novac za nešto šta im treba.

Photo by Jl.Lago from Freepik.com

2. Nemogućnost da prehrani sebe i porodicu; U slučaju da dođe do iznenadnog razvoda braka, žena koja nije radila nema novca i nema ušteđevinu koja bi joj u ovoj situaciji svakako dobro došla. Nije rijedak slučaj da žena ostane sama sa djecom i da nije u stanju da prehrani ni njih ni sebe.

Ženi koja je dugi niz godina bila domaćice neće biti lako pronaći posao jer nema nikakvo iskustvo, a svi mi dobro znamo koliko je iskustvo važno kada tražimo posao. 3. Ne žive svoj život; Pojedine žene napuštaju školovanje ili karijeru u kojoj su bile uspješne da bi se posvetile porodici i kući.

Iako im se u tom trenutku to činilo kao dobra odluka, vremenom mogu zažaliti zbog te odluke. Osjećaju se prazno i besmisleno. Često imaju osjećaj da su zarobljene u nečijem tuđem životu te da ne žive život kakav bi trebale živjeti.

Često se kod ovih žena javlja osjećaj usamljenosti i izolacije od života posebno kada djeca odrastu i svako krene svojim putem. Muž ima posao, ima izgrađen društveni krug i prijatelje, a ona ostaje sama sa sobom do samog kraja.

Izvor: infpult.info