ONO ŠTO SU DOMAĆICE U JUGOSLAVIJI RADILE, MI DANAS NE MOŽEMO NI DA ZAMISLIMO: Kao da su imale MAGIČNE MOĆI

Kada čujemo priče naših baka i mama, svaka od nas ne može a da ne pomisli: “Kako joj je to samo polazilo za rukom? Kao da je imala duži dan od nas?”

Život u nekadašnjoj Jugoslaviji bio je u najmanju ruku opušteniji nego danas. Žene su bile smirenije kao majke i supruge i nijedna od njih se nije opterećivala nekim trivijalnim stvarima, svakako nisu preispitivale svoje roditeljske kvalitete.

S druge strane, ono što su one radile, mi ne možemo ni u snu da sanjamo danas:

Kuvanje posteljine da bi se dobila bela boja

Današnja posteljina je umetničko delo. Boje u svim nijansama duge, divni printovi… Ranije je sva posteljina bila bela, a da bi se sačuvala ta belina, žene su satima u loncima na šporetu kuvale čaršave i jastučnice sa sodom bikarbonom i sapunom. Onda su tokom hladnih dana u vodu dodavale so, ako se ista ta posteljina ne bi zaledila od niskih temperatura. Ovaj trik je omogućavao da se odeća osuši na žici.

Kada su naše bake bile mlade žene, posteljina se nije prala tokom zime. Samo su se kuvale sitne stvari poput: donjeg veša i dečijih pelena. U proleće, kada se sneg otopi, domaćice su prale gomile prljavog veša koji se gomilao tokom cele zime.

Sredinom šezdesetih su se pojavile prve mašine za veš, koje su običnim građanima bile dostupnije tek osamdesetih godina. Ako su posedovale mašinu za veš, žene su se osećale kao kraljice. Tih godina, svaka žena je tepala svojoj mašini za veš, rečima: “moja drugarice”.

Jugoslavija
foto: Shutterstock

Štirkanje

Danas na Internetu postoje forumi na kojima se objašnjava postupak štirkanja odeće. Ovo nije slučajnost. Naime, štirkane stvari zadržavaju oblik, manje se habaju i duže ostaju čiste. Ranije se sve štirkalo, od košulja do stolnjaka. Da biste to uradili, posle pranja se odeća stavljala u rastvor skroba, a zatim se cedila pa sušila.

Krpljenje čarapa

Danas probušene čarape jednostavno bacimo u smeće. Ranije to niko nije činio. Ako se odeća pocepa ona se obavezno krpila. Čarape su se krpile toliko puta, dok se samo na konac nisu svele. Kada se toliko izližu i iznosaju, teška srca su se bacale. Žene su sa beskrajnim strpljenjem krpile čarape, pa čak i donji veš svoje dece, a sve da bi se uštedelo.

Vez na odeći

Kada bi se pocepala odeća kao što su majice ili pantalone, žene su komplikovanim vezom prekrivale novonastale rupe. Taj vez je bio toliko izvešten da je prerastao u umetnost.

Kasnijih godina, kada je šivaća mašina postala sastavni deo svakog domaćinstva žene su šile odeću za sebe i ukućane, a materijal se kupovao na veliko. Štopane farmerke su postale hit, pa su se krpile i one koje nisu bile pocepane.

Postavljanje dekorativne krpice na odeću

Nekada su rupe na odeći krpljene termički: odsečete parče tkanine, samolepljivu tkaninu pa pređete peglom preko toga i to je to. Nije bilo nužno da tkanina bude u obliku pravougaonika, izbor je bio ogroman: leptir, cveće, psi, mačke i td…

Pravljenje domaćeg sira

Žene su znale kako da iskoriste mleko najbolje moguće. Mleko je cenjeno kao zlato. One su znale kako da naprave sir, surutku, kefir, kiselo mleko … Sve.

Šta je vaša majka znala da radi, a vi niste imali potrebu to da naučite? Podelite sa nama u komentarima.