OTAC TADEJ O POGREŠNOM VASPITANJU DECE: “Dobro je što vas ne bije, inače kad poraste, i to ćete dobiti”

Otac Tadej je posebno govorio o ovoj osetljivoj temi, a ono što je imao da kaže krije veliku mudrost.

Veliki izazov rodtiljestva predstavlja vaspitavanje dece. Svako dete je jedinka za sebe i zbog toga mu treba pristupiti na individualan način i prilagoditi se. Mnogi iz najboljih namera prave kardinalne greške u vaspitnju.

Tužno je što većina roditelja za greške u ponašanju krivi svoje mališane a ne shvata da su oni kao odrasle jedinke ti koji snose odgovornost ponašanja svog deteta. Postoje posebna pravila pomoću kojih od deteta možemo napraviti pravog čoveka, koji će nam u starosti služiti.

Dete, Mama, ćerka, Vaspitanje, Kazna
foto: Shutterstoc

“Otac i majka imaju veliku vlast nad decom, šta god pomisle roditelji, tako će deci i biti. Sa današnjom decom je mnogo teško. Upropašćena su kako kod nas tako i u celom svetu. Kao što jedan starac kaže, sada su naša deca kao slepi miševi: noću lutaju, a danju spavaju”.

I duhovi pod nebom čine svoje, oni žele da omladinu upropaste potpuno, da postanu kao roboti. Da ne misle svojom glavom, nego kako im se diktira.

Oni koji su u godinama kao što sam ja, znaju kakav je narod bio između Prvog i Drugog svetskog rata. I onda je bilo razlike, ali sad ovaj svet kao da je iz pakla izašao. Kao da se nije rodio na zemlji, čoveče. Izgubljeni smo.

Roditelji treba da pokažu deci mnogo istinske ljubavi i razumevanja.

Pisala mi je jedna doktorica iz Bitolja, ona i muž su lekari a imaju samo jednog sina. Upisao se na fakultet, ali neće da uči, neće da sluša. Troja kola što su mu roditelji kupili, slupao je. Majka kaže: “Hvala Bogu što je on ostao živ, mi sada više nemamo ušteđevine da kupujemo, pa kad dođemo s posla, on uhvati oca za gušu, pare traži. Ne znam šta da radimo!

Razmaženo dete, Razmažena devojčica
foto: Shutterstock

Šta da joj pišem. Rekao sam, nemojte nikoga kriviti što vam je dete takvo, sami ste krivi. Trpite. Hoćete samo jedno dete, pa ste mu sve činili po volji, morate i od sad. Tako ste ga naučili.

Ukoliko mislite da imate dete, činite mu po volji, ali razumno. Dok je bio mali i prohtevi su bili mali. Sad je porastao, sad želja ima mnogo i prohtevi su veliki, tako ste ga naučili. Ako nameravate da imate dete, tako stoje stvari. On traži da udovolji velikim prohtevima, i dobro je što vas ne bije, inače kad poraste, i to ćete dobiti. To će vam biti kamata za ono kako ste ga vaspitavali kao malog.

“Vremena su teška, nek je slava Bogu“, rekao je otac Tadej.

Izvor: Knjiga – “Starac Tadej: O braku, rasuđivanju i pažnji”, Duhovni lug, 2018.

Izvor: Stil Kurir