OVA kratka VJEŽBA DISANJA će vam PROMIJENITI život

Mnoga istraživanja pokazuju da ova vježba ne samo da može poboljšati koncentraciju, nego i ponašanje, pamćenje i ukupnu dobrobit u našoj djeci.

Najlakša tehnika koja se vrlo često predsatvlja djeci ima osnovu u filozofiji.Oni se podučavaju o amigdali, malom području našeg srednjeg mozga odgovornog za osjećaje kada doživljavamo stres.

To odgovara na odgovarajući način ”borbe ili bijega” odgovorom na stresnu situaciju.

Ova evolucijska prilagodba vjerovatno je izvorno korištena uglavnom u životnim ili smrtnim situacijama, međutim amigdala ne razlikuje argument, stresni test ili proganjanje od predatora.Ono što zna je osjećaj opasnosti i reaguje blokirajući prefrontalni korteks, odgovoran za logično razmišljanje.

Međutim, ne živimo u svijetu u kojem nas obično gone predatori, pa kad doživljavamo stres, boično imamo više mogućnosti od borbe ili bijega.

Dakle, koji alat svjesnosti možemo zadužiti da ponovo dobijemo pristup višem rasuđivanju prefrontalnom korteksu koji naša amigdala tako učinkovito blokira kada smo pod stresom?

Jednostavno je : dišite.

Kada duboko udahnete, vaš mozak je potopljen kisikom, ovo signalizira vašu amigdalu da je sigurno smiriti se.Kada god doživite stres, najjednostavniji način da se oslobodimo toga je da se zaustavimo i uzmemo nekoliko dubokih udisaja sa sporim izdisajima.

Očito je da to oslobađa od stresa svakoga ko je dovoljno svjestan da koristi takvu jednostavnu taktiku.Učinite sebi uslugu: sljedeći put kada ste pod stresom, sjetite se svoje male amigdale i dišite.To bi moglo promijeniti vaš život!

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.