OVE prehrambene navike ne samo da su LOŠE po vaše ZDRAVLJE nego i SKRAĆUJU vaš ŽIVOTNI vijek

”Jedini način da ostanete zdravi je da jedete ono što ne želite, pijete ono što vam se ne sviđa i radite ono što radije ne bi.” – Mark Twain

Hrana koju stavljamo u usta ima ozbiljan uticaj na naše sadašnje i buduće zdravlje.Unatoč proliferaciji dobro istraženi podaci o važnosti prehrane, milioni ljudi ne razmatraju ili ne razumiju bitnu važnost prehrambenih navika.

U ovom članku ćemo razgovarati o nekim od najnezdravijih prehrambenih navika.Nemojte pogriješiti, ovih 5 navika predstavljaju veliku štetu za naše zdravlje i doprinose kraćem životnom vijeku.

1.Previše šećera

Uvođenje šećera najviše je prouzrokovalo štete po zdravlje nego bilo koji drugi sastojak koji postoji.Rafinirani šećer, uključujući prerađene žitarice i fruktozu, pridonose nizu zdravstvenih problema, posebno dijabetesa i bolesti srca.Obrađena hrana, uključujući pripremljeno i upakovano povrće i konzervirano povrće – dvije kategorije hrane koje se smatraju ”zdravim” – ponekad su napunjene šećerom.

2.Sastojci otporni na inzulin

Da, to uključuje hranu i piće napunjene šećerom.Inzulin je glavni pokretač procesa starenja, a takođe može negativno uticati na brojne fiziološke funkcije.Poenta je da inzulinska rezistencija može suzbiti normalno funkcionisanje vitalnih organa, onih koji održavaju život.

3.Masnoće

Masnoće sprečavaju protok krvi i potiču bolesti srca.arterije su nesposobne za proizvodnju potrebnih elemenata koji proizvode ćelijsko zdravlje; u kombinaciji , ti učinci mogu dovesti do bolesti , pa čak i smrti.

4.Nizak nivo D vitamina

Vitamin D je neophodan u prevenciji bolesti.Istraživanja su pokazala da odgovarajuće razine vitamina D štite od brojnih kobnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, autoimune bolesti, plućne bolesti i rak.

Izlaganje sunčevoj svjetlosti je idealna metoda prikupljanja vitamina D.AKo izlaganje suncu iz bilo kojeg razloga nije moguće, hrana bogata vitaminom D, uključujući ribu, mliječne proizvode, sir i žumanjak će znatno povećati razinu vitamina D.

5.Alkohol

Prvo, zloupotreba alkohola može oštetiti funkcije jetre i mozga.Ciroza jetre – vodeći je uzrok smrti zbog dugotrajnog konzumiranja alkohola.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.