Ovo je zadnja lekcija koju nam je Buda ostavio prije svoje smrti

Buda je kao sto znamo, postavio temelje Budizma.

Buda, sto znaci onaj koji je budan, je tokom svog zivota ostavio veliki broj lekcija svojim sljedbenicima.

Receno je da se 3 mjeseca prije svoje smrti, Buda obratio svojim sljedbenicima govoreci kako je sa njima vec 45 godina,

Moraju nauciti njegove propovijedi, cuvati ih i propovijedati drugima kako bi i oni dozivjeli blagostanje i prenijeli mladjim generacijama.

Insistirao je da njegovi monasi budu pazljivi i da im svijest bude cista. To je zato sto svako ko se posveti Ucenju neumorno, ce prevazici vjecni krug radjanja i umiranja i doce kraj njihovoj patnji.

Ananda, njegov licni asisten, je imao hrabrosti da upita Budu sta ce se desiti sa njihovim pokretom u slucaju da Buda umre.

Buda je odgovorio kako je uvijek propovijedao Istinu bez ikakve razlike; sto se tice Istine, nema stisnute ruke u Ucenjima Bude.

Dodao je da ce neki od njih vjerovatno misliti kako ce njegovim rijecima uskoro doci kraj; da uskoro nece imati Ucitelja.

Razuvjerio ih je govoreci da se ne muce takvim mislima. Zato sto kada njega vise ne bude, njegovo Ucenje i kod ponasanja ce biti njihov Ucitelj.

Buda je dodao kako nikada nije namjeravao da on bude vodja Pokreta niti je ikada mislio da bi Pokret trebao zavisiti od njega.

Naglasio je da je dosao do kraja svojih dana na Zemlji i uporedio je svoje tijelo sa istrosenim kolicima koja se mogu pomjerati samo ako se neko stalno brine o njima.

Buda je objasnio Anandi da on sam mora biti svoje utociste i svjetlost u mraku; da ne trazi drugo utociste; da im Istina bude lampa i utociste, i da ne traze drugo.

Na svoj 80 rodjendan, Buda je napustio ovaj svijet, ne pokazujuci nista nadprirodno, samo istinsku prirodu materijalnih stvari za Svog zivota.

Jedan od njegovih pratioca je zapisao:

“Sve mora proci- sva bica koji imaju zivot moraju se odreci svojih izmjesanih formi. Da, cak i Ucitelj kao sto je On, bice bez premca, mocan zbog svoje Mudrosti i Prosvijetljenja, cak i On mora umrijeti.”

Zadnja Budina poruka:

“Kada me vise ne bude, moje Ucenje ce vam biti Ucitelj i Vodic.”

Na kraju njegove zadnje rijeci su bile njegova zadnja lekcija:

“Appamadena Sampadetha Vaya Dhamma Sankhara.”

“RADI MARLJIVO. MATERIJALNE STVARI SU PROMJENLJIVE.”

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.