Ovo su tri najveća zla ili otrova prema Budi

Stvorenja pate od pohlepe, mržnje i neznanja!

Sami po sebi, ljudi su pohlepni. Pohlepa kao cijela i svi njeni razblaženi oblici kao što su čežnja, požuda, nagon, strast i nada svi imaju karakteristike hvatanje predmeta, kao sa lijepkom, vezajući se za njega. Funkcija njega je priljepljivanje, vezivanje i kačanje za njega kao meso u vreloj tavi. Manifestuje se kao neodustajanje, ne ispuštanj, i nesposobnost odvajanja od objekta.

 

1.Glavni uzrok pohlpe je viđanje užitka u stvarima, koji stvara povezanost. Povezivanje sa strujama čežnje, je kao ulivanje rijeke u okean, tj. stanje gubitka.

2.Sama mržnja mrzi, svojim karakterističnim žestokim , žilavim i bijesnim bijesom, kao isprovocirana zmija.Njena funkcija je širenje, kao kapljica otrova i izrastanje i sopstvenog izvora, poput šumske vatre.Mržnja se manifestuje kao oktutan progon, kao neprijatelj koji ima svoju šansu.Blizu uzroku mržnje, bijesa, iritacije, averzije i opozicije je svaki izvor uznemiravanja.Treabala bi se smatrati kao prepuna urna pomješana sa otrovom.

3.Neznanje ima karakteristiku slijepila, odmane ili jednostavno neiskustva.Njegova funkcija i posljedica je pokrivanje stvarne individualne suštine objekta.Ono se manifestuje kao odsustvo pravog pogleda, i duboka mentalna tama.Ovo je najdublji korijen svih,što je nezgodno.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.