Pismo bake novorođenoj unuci: Neboj se pada, to je jednini način da naučiš hodati uspravno

Draga moja, mogla sam ovo pismo napisati za tvoju majku prije trideset godina, ali tada sam bila mlada i mislila sam samo o tome kako da brinem o njoj i prehranim porodicu. 

Tvoj deda je radio noćne smjene i nije mi mogao pomoći kada je tvoja majka plakala po cijelu noć jer je bila boležljivo dijete. Sada sam u šestoj deceniji i stekla sam neko iskustvo koje želim da podijelim sa tobom. Ne tvrdim da znam sve o životu, samo želim da budeš srećna i želim da ti moji savjeti budu od pomoći. 

Nemoj se bojati pada. Boljeće ali zahvaljujući tome naučićeš brzo ustati i nastaviti ići naprijed. Padanje je jedini način da naučiš hodati uspravno i ponosno. Neboj se izraziti svoje mišljenje. Ako ti se nešto ne sviđa nemoj da ćutiš. Nemoj skrivati svoje mišljenje ni zbog prijateljstva ni zbog ljubavi. 

Nemoj da te bude sramota da se izviniš. Samo jake osobe znaju da se izvine i prihvate svoje greške, a ja ti od sveg srca želim da izrasteš u jednu jaku ženu. Nemoj da se bojiš loših ocjena. Slaba ocjena nije loša. Ona će ti pokazati na čemu treba da poradiš. Slab rezultat ne znači da nisi pametan, već ti daje motivaciju da budeš bolji. 

Neboj se zaljubljivanja. Ljubav će ti i onako doći zato nemoj da se plašiš. Neka ti bude drago što si napokon odrasla i sazrjela. Nemoj se bojati braka, ali ni samoće. Kada odrasteš nikoga ne treba da bude briga imaš li vjenčani prsten na ruci ili ne. To je tvoj izbor i tvoja odluka. 

Ako se odlučiš na brak pokušaj da nađeš nekoga ko će te voljeti i poštovati isto koliko i ti njega. Nemoj se bojati poroda. Neću te lagati porod je bolan. Ali to je nešto najljepše što jedna žena može da iskusi u životu. Nemoj se bojati razvoda. U životu se svašta događa. 

Najvažnije je ne očajavati i ne zatvarati se u sebe. Razvod nije kraj, već početak nećeg novog. Neboj se plakati. Suze su izbor jakih. Jaka sam i radim ono šta želim, plačem, smijem se lupam po stanu…. Nemoj se bojati isprobati nove stvari. Ne razmišljaj o godinama i onome šta će ljudi reći. 

Uzmite najbolje iz života bez obzira koliko lude bile tvoje želje. Nemoj se bojati starosti. Kako budeš starila više ćeš cijeniti život i voljeti svoje najmilije. Nemoj se bojati izgubiti svoje voljne. Dugo sam mislila trebam li napisati ovo pismo, ali gubici su neizbježni i voljeni odlaze, a ljubav ostaje.

Izvor: Infpult