Prema studijama, roditelji sa 4 ili VIŠE djece imaju MANJE STRESA

Iako je logična pretpostavka da razina stresa raste kako mame imaju više djece – istina je prilično iznenađujuća.

Dvije nedavne studije pokazale su da je, kada je u pitanju stres, četvoro djece najbolje za majku i djecu.Ono što može biti iznenađujuće jest da mame koje imaju troje djece imaju tendenciju da imaju više stresa od onih s više.

Istraživanje je sprovelo TODAY i ispitalo više od 7.000 mama o broju djece koje imaju i njihovoj ukupnoj razini stresa.Iako je prosječna stresna razina majki ocjenjena s 8,5 od 10 , one s najvišim razinama bile su one koje imaju troje djece.

Stručnjaci imaju nekoliko teorija o tome zašto se to događa.

Prva teorija je da kad porodica dobije određenu veličinu, za mame je lakše da puste stvari o kojima su se nekad brinule sa prvim, drugim i trećim djetetom.

No, kada dođe četvrto dijete, shvataju da neke stvari nisu važne , kao što su osiguranje dodatne odjeće, pelene, flašice i još mnogo toga, svaki put kada napuste kuću.

Još jedna velika prednost koju mame sa četvoro djece ili više imaju je da postoji veća povezanost između braće i sestara, i djeca su više sposobna surađivati.Kada mama ima četvoro djece puno je lakše za njih četvoro da se igraju i da su zauzeti jedni drugima tako da mama ima slobodnog vremena za druge poslove.

Majka sa četvoro djece može povjeriti svom najstarijem djetetu da bude odgovorno za ostalu braću i sestre.Imajući ovu pomoć je veliko oslobađanje od stresa za mame s četvoro ili više djece.

U Norveškoj je provedena još jedna studija koja je pokazala da se niže stope stresa šire izvan mame i djece.Prema toj studiji, što je veća porodica, to je manje mentalnih problema kod djece tokom odrastanja, što su istraživači povezali sa sveukupnim razinama stresa unutar kućanstva.

Ljudi koji imaju djecu su pod većim stresom od onih koji nemaju, ali kako se ispostavlja , nisu djeca sama po sebi ili čak broj djece ono što stresira roditelje.

Umjesto toga, većina roditelja izjavljuje da su pod stresom zbog novca.Naime, nedostatak povoljne skrbi o djeci uzrokuje stres jer to može otežati roditeljima da se vrate na posao.Drugi čest uzrok stresa bio je to što nisu imali dovoljno plaćeno odsustvo i dopuštena bolovanja, što im otežava da posvete svojoj porodici vrijeme koje je potrebno .

Ono što je važnije od onoga koliko djete ima jedna osoba je njihovo razmišljanje i koliko djece mogu podnijeti.Roditelji bi trebali odabrati broj djece na temelju onoga koliko si mogu priuštiti, a ne brinuti se toliko o rezultatima ankete kao o tome kako oni djeluju na smanjenje stresa u kućanstvima.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.