Psiholog Lilija Ahremčik: “Kada postaneš svoja, više nikada nećeš biti sama “

Poželjećeš da se oslobodiš nametnutih stereotipa i očekivanja drugih​

Kada misliš da sama ne možeš. Kada si sigurna da nikome više nećeš biti potrebna. Kada sumnjaš u svoju u ženstvenost i privlačnosti. Kada misliš da su svi okolo u vezi, a samo ti si sama. Kada je tvoja sesualnost uništena od prethodne veze, kada se bojiš da pokažeš svoje tijelo. I sama više ne želiš da ga gledaš.

Kada misliš da više nikada nikoga nećeš sresti. Kada si zaboravila kako miriše muškarac. Kada mnogo mjeseci ili godina nijesi osjetila nježnost i toplotu bliskog tijela pored. Kada nemaš sa kim da podijeliš nešto i požališ se. Kada te niko ne štiti i ne ukazuje izlaz.

Kada nema nikoga da te podrži i da ukloni bar dio odgovornosti koja te pribija za zemlju. Kada te tuga i očaj čine petnaest godina starijom. Kada si skoro povjerovala da ljubav se više neće dogoditi, i nagovaraš sebe da pristaneš na odnos bez obaveza.

Kada ti se sve ovo dogodi, počinješ da živiš. Sama. Za sebe. Zahvaljujući sebi. Kada otpustiš želju da budeš sa nekim, postaćeš slobodna. Počećeš da primjećuješ da je svijet više nego si vidjela ranije. Počećeš da osjećaš ljubav u sebi i oko sebe.

Ne zato što te voli neko konkretno, već zato što živiš. Svijet ti je dao mogućnost da se inkarniraš, ispoljio najveću ljubav, na koju je sposoban. Otvorivši svoje srce i izliječeći ga od rana, shvatićeš da muškarci žele ljubav isto tako kao i žene, i njih takođe plaši usamljenost.

Tada prestaješ da se plašiš. ​Naučićeš da vidiš više, čuješ dublje, osjećaš finije. Naučićeš da istinski vjeruješ mudrosti Univerzuma i ne držiš se za to što odlazi. Shvatićeš da je život kao rijeka: isplivaćeš ako se opustiš i prestaneš da paničiš.

Vjerovaćeš da će uvijek biti nešto drugo, samo treba da prestaneš da se držiš za prošlost i poznato. Poželjećeš da se oslobodiš nametnutih stereotipa i očekivanja drugih. Naučićeš da živiš sa tokom i da prihvataš tok. Naučićeš se poniznosti. Kada postaneš svoja, više nećeš biti sama.

Izvor: Infpult