Ruski naučnici su pronašli način kako da uspore starenje

Nova studija Lomonovskog univerziteta u Moskvi usmjerena je na ulogu mitohondrija u starenju organizma.

Prema istraživanjima, studija otvara put liječenju starenja s mitohondrijski ciljanim antioksidansima.

Sve više i više, naučnici postaju uvjereni da je starenje bolest koja se može zaustaviti ili barem usporiti.Nedavno su naučnici iz Rusije i Švedske dalje istraživali ovu idjeu u zajedničkoj studiji Lomonovskog državnog univerziteta u Moskvi i Univerziteta u Štokholmu.Njihova studija, objavljena u časopisu Aging, usredotočuje se na ulogu mitohondrija u starenju organizma.

Pod vodstvom poznatog ruskog biologa Vladimira Skulacheva istraživači su eksperimentisali s posebnim genom genetski modificiranih miševa. Jedna mutacija je uvedena u gene ovih miševa, koji su stvoreni i karakterizirani u Švedskoj. Ta mutacija znatno je ubrzala mitohondrijsku mutagenezu. Umjesto da žive duže od dvije godine, ti mutirani miševi živjeli su manje od godinu dana i razvili mnoge bolesti povezane sa starenjem i nedostatke – što jasno upućuje na to da su uzrokovani starenjem.

Istraživači su liječili skupinu 100 dana starih genetski modificiranih miševa s sintetskim spojem koji se naziva SkQ1, umjetnim antioksidansom koji cilja mitohondrije. SkQ1 je razvijen u Moskovskom državnom univerzitetu u Skulachevovom laboratoriju. SkQ1 je dodan u vodu za piće ovih miševa, dok je zasebnu kontrolnu skupinu dana čista voda. Vremenom miševa u dobi od 200 do 250 dana, kontrolna skupina brzo je gubila i izgubila težinu, doživjela je smanjenje tjelesne težine i temperature, imalo je osteoporozu i razvila je alopeciju. Također je došlo do smanjenja pokretljivosti i unosa kisika – svih znakova starenja. S druge strane, ove su osobine dramatično usporene za miševe tretirane s SkQ1.

MOGUĆNOSTI ZA LIJEČENJE

Rezultati studije pokazuju da mitohondri zaista igraju ključnu ulogu u starenju. “Ovaj rad je vrlo vrijedan s teorijskih i praktičnih gledišta. Prvo, jasno pokazuje ključnu ulogu mitohondrijalno proizvedenih reaktivnih kisikovih vrsta u procesu starenja sisavaca “, objasnio je Skulachev. “Istodobno, naša studija otvara put liječenju starenja s mitohondrijski ciljanim antioksidansima”.

Uz ove obećavajuće rezultate, Skulachev već radi na razvoju potencijalnih lijekova na temelju SkQ1. Jedan je kap zvan Visomitin, koji je već odobren u Rusiji i prošao kliničke pokuse u drugoj fazi u SAD-u. Još jedan projekt koji se trenutno razvija je usmena verzija SkQ1. U Rusiji, ovaj lijek je sada na kliničkim ispitivanjima. Ako sve bude dobro i kako se očekuje, lijek se može odobriti za javnu upotrebu u roku od 2-3 godine

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice