SAMI STE, A ŽELITE LJUBAV, VEZU I BRAK: Zašto ne možete da nađete “pravog” i šta su normalna očekivanja

Da li ste već dugo sami i čini vam se veoma teško da nađete “pravu” osobu? Ako već neko vreme tražite ljubav, verovatno povremeno gubite hrabrost i pitate se da li su vaša očekivanja normalna.

Mnogi koji su u vezi ponekad priželjkuju upravo vašu poziciju – da budu slobodni. Jednima nedostaje vremena i prostora da budu malo sami “sa sobom”, a drugi nisu zadovoljni ljubavnim odnosom koji imaju.

Svako od nas ima neku vrstu emocionalnog “prtljaga” koji nam daje izvesnu osnovu, ali može i da nas optereti. Ako u porodici u kojoj ste odrasli nije bilo zdravih odnosa i uzora, možda sumnjate da prava ljubav uopšte postoji. Ako u vašoj prošlosti nije bilo zadovoljavajuće, duge veze, možda ni vaš izbor nije bio pravi. ljubavni par-min.jpg Izvor: Shutterstock 

Kakav god da je razlog, treba da znate da je svaku prepreku moguće prevazići. Svaka ljubavna veza je jedinstvena, ljudi se zbližavaju zbog najrazličitijih razloga. Psiholozi napominju da nekoliko osobina ipak karakteriše zdravu, snažnu ljubavnu vezu, a to su uzajamno poštovanje, poverenje i iskrenost.

U takvoj vezi, par održava emocionalnu bliskost tako da se i jedan i drugi partner oseća voljeno i emocionalno isunjeno.

To ne mora da znači da se oni u svemu slažu. Važno je da oboje mogu da izraze svoje mišljenje bez straha od odbacivanja i osude. Svakako je moguće da će doći i do konflikata, ali se oni razrešavaju bez ponižavanja ili insistiranja na tome da je samo jedna osoba u pravu. par na sastanku-min.jpg Izvor: Shutterstock 

Da bi se “plamen” romantične veze održao, kao i da bi obe ličnosti ostale verne sebi, važno je očuvati sopstveni identitet – vezu sa porodicom i prijateljima, posvećenost hobijima i interesovanjima.

Kao ključan element psiholozi ističu kvalitet komunikacije. Za par je važno da razgovara otvoreno i pošteno, da oboje znaju šta žele u vezi i da osećaju slobodu da izraze svoje potrebe, strahove i želje. Samo tako se može povećati poverenje i dalje produbljivati veza.

Tekst: Lepa&Srećna