SHVATILA SAM ŠTA MI NAJVIŠE KRADE ENERGIJU U 57. GODINI: 3 stvari mogu učiniti da se osećate iscrpljeno

Šta mi oduzima energiju u 57. godini – ispovest žene koja je promenila 3 stvari u životu za bolji osećaj, vitalnost i lepše raspoloženje!

Mnoge žene u menopauzi i postmenopauzi mogu da osećaju simptome iscrpljenosti i umora. Takođe, ovi signali tela mogu biti povezani sa hormonima, prepisanim terapijama, određenim oboljenjima, kao i nezdravim navikama, nedostatkom vežbanja ili lošem ishranom.

Međutim, iscrpljenost može biti povezana i sa psihološkima spektom,. Mentalna iscrpljenost može uticati na fizičku, kako tvrde psiholozi, ali i suprotno. Kako biste imali dovoljno energije važno je da se posvetite sebi, osluškujete svoje telo i um i ne zanemarujete vlastite potrebe.

Na jednom forumu za žene u menopauzi, jedna čitateljka napisala je kraći tekst o tome šta nju najviše iscrpljuje i krade joj energiju. Prenosimo vam njene reči, a možda u njima pronađete i važnu poruku za sebe.

“Bilo je dana kada sam bila iscrpljena, umorna, iako nisam bila toliko fizički angažovana. Stalno sam mislila da je to period, proces starenja, iako sam potpuno zdrava, dobro se hranim, nemam višak kilograma. Shvatila sam da fizičko stanje nije problem.

Volim da čitam i nedavno sam naišla na jednu psihološku knjigu i upravo iz ove knjige sam shvatila šta mi oduzima životnu energiju. Kada sam počela da se oslobađam ovih stvari, primetila sam da mi je sve bolje – i raspoloženje se popravilo, a snaga se povećala.

Energiju su mi oduzimale 3 stvari:

1. TV i vesti – Kada sam kod kuće, TV je stalno uključen. Gledam redovno vesti, a i kad radim nešto, televizor se čuje u pozadini. Živim sama i ovako mi je bilo zanimljivije. Ali vestio koje sam slušala uglavnom su bile negativne, često zastrašujuće. Dešavalo mi se da se informišem, a da moje raspoloženje sve više pada. Smanjila sam gledanje TV-a i prestala sam iznova da slušam vesti, manje sam razmišlljala o negativnim stvarima.

2. Briga oko dece – Oni su već odrasli, ali ja i dalje stalno brinem o njima. Ako se moja ćerka ne javi na telefon, ne mogu da funkcionišem. Brinem o tome da li se dobro hrane, da li imaju dobre partnere, kako im ide posao… Osvestila sam da su moja deca sazrela i da je vreme da ih pustim da žive svojim umom, stiču svoje iskustvo, a ja sam naravno tu kada im nešto zatreba.

3. Konstantno žaljenje – Imam puno prijatelja, često uveče izlazim u dvorište, sedimo i ćaskamo. Ranije nisam ni primetila da uglavnom razgovaramo o negativnom. Ili bolest, pa problemi, pa čak i poneki trač, glasine. Stalno mi se neko od njih žali, izbacuje svoju negativnost. Ćaskanje je u suštini prazno. Ništa korisno za diskusiju. Predložila sam da pričamo o pozitivnim stvarima, da se fokusiramo an dobro, a kada počne žaljenje bez razloga, prekidam komunikaciju.

Naravno, sve ove promene nisu se dogodile odjednom. Ali u roku od nekoliko meseci, moje stanje se promenilo.”

Izvor: Sensa