SMIRUJE CRVENILO NA BEBINOJ GUZI, IZBELJUJE ZAVESE I PEŠKIRE: Ovaj trik moraju da ZNAJU sve domaćice

Beli sintetički materijali, kao i pamuk osetljivi su na kuvanje, sunce, prašinu ili pušenje u kući pa s vremenom postaju sivi

Kako biste im vratili belinu operite ih sa samo jednim ključnim proizvodom.

Sigurno ste pokušali sa mnogobrojnim sredstvima povratiti belinu vašim zavesama. Ali sunčevo zračenje, kuvanje ili eventualno pušenje u kući faktori su koji utiču na “sivljenje”, a standardni deterdženti ne pomažu.

Postoji jednostavan trik sa kojim će vaše zavese opet zasijati snežno-belom bojom.

Dovoljno vam je samo sirće, i to belo alkoholno.

U mašinu zajedno sa zavesama, u bubanj, stavite pola čašice belog alkoholnog sirćeta, a gore u deo standardni deterdžent koji koristite i inače. Izaći će potpuno bele. Na isti način možete izbeleti i posivele peškire, posteljinu ili stolnjake.

Ne brinite se za miris, on će tokom pranja potpuno nestati, piše Good Housekeeping. Osim toga, sirće je i prirodni omekšivač koji će vaše rublje dodatno omekšati.

Devojka, kupatilo, Peškir
foto: Shutterstock

Donosimo i 15 trikova sa sirćetom koji će vam olakšati život:

1. Dezinfikuje bočice za bebe i uklanja kamenac – Bočice za bebe možete prati u toploj vodi pomešanoj sa malo sirćeta i potom isprati u vrućoj vodi. To će biti dovoljno da ih dezinfikujete. Kada ih prokuvate, posebno ako živite u području tvrde vode, u vodu obavezno dodajte sirće. Bočice će biti sjajne i čiste, a kamenca neće biti. Posle je samo još jednom isperite.

2. Pre farbanja zidova obrišite vrata, zidove i nameštaj krpicom namočenoj u malo sirćeta. To će pomoći da skinete ostatke stare boje, ali i da lakše čistite nameštaj posle bojenja.

3. Osvežite i odčepite odvod – Ulijte šoljicu sode bikarbone u odvod, dodajte šoljicu sirćeta. Pustite da se zapeni pa izlijte dve čaše vruće vode u to.

odvod, čišćenje odvoda
foto: Shutterstock

4. Uklanja ptičji izmet – Našpricajte površinu uprljanu izmetom sirćetom, pustite minut da odstoji i samo prebrišite.

5. Za marinadu – Malo sirćeta u marinadi omekšaće i najtvrđe komade mesa.

6. Uklanja crvenilo – Namočite vaticu u mešavini sirćeta i vode pa natapkajte upaljena mesta na licu. Vrlo brzo videćete rezultate.

7. Smiruje crvenilo na bebinoj guzi – Dodajte par kašičica sirćeta u vodu u kojoj kupate bebu. To će smiriti crvenilo.

8. Čisti naočare – I najgore mrlje na naočarima, sirće će ukloniti.

naočare, Vid, Čitanje
foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

9. Čisti četkice za zube – Stavite četkice na par sati u sirće i dobro isperite pod toplom vodom. Tako ćete ih očistiti i dezinfikovati.

10. Uklanja smrad sa ruku od hrane – Miris belog luka, ribe ili mesa možete ukloniti tako što ćete oprati ruke sa sapunom i vodom, potom isprati sa malo sirćeta i na kraju još jednom isperite sa mlakom vodom.

11. Uklanja etikete – Našpricajte sirće na lepljivu etiketu i skinite je prstom.

12. Čisti mikrotalasnu rernu – Stavite u staklenu čašu 1/4 sirćeta i 3/4 vode. Okrenite na visoku temperaturu na pet minuta i potom samo očistite krpom.

Mikrotalasna, Mikrotalasna pećnica
foto: Profimedia

13. Čisti WC školjku – Dodajte sirće u školjku, pustite da stoji pet minuta i očistite sa toaletnom četkom.

14. Osvežava smrdljive patike – Namočite uloške u sirće i toplu vodu na par sati. Ostavite da se osuši.