Počnite sebe stavljati na prvo mjesto: Ne dajte da vam nabijaju grižnju savjesti!

Briga o nama samima često je posljednja stavka na dnevnom redu, pogotovo kada u naš život dođu djeca. No, to doista ne mora biti tako, potrebna vam je samo malo bolja organizacija vremena i dobra volja

U današnje vrijeme kada smo svi zatrpani obavezama, briga o sebi i vlastitim željama prečesto nam zvuči kao privilegija koju imaju rijetki, a da ne govorimo kako u nedostatku vremena čak i 5 minuta za sebe doživljavamo kao luksuz. Zbog svega toga još smo više pod stresom, nervozni, razdražljivi i sve češće, htjeli priznati ili ne, na rubu živčnog sloma.

Stoga je vrlo važno da čim prije shvatimo kako brinuti za sebe moramo svakodnevno, a ne tek na godišnjem odmoru ili poneki slobodan dan u godini. Iako će vam to možda zvučati sebično, velika je istina da ćete se tako najbolje izboriti za vlastitu sreću. Uostalom ako se sami ne činite sretnima, ne možete očekivati da će uz vas (nesretne) sretni biti i ljudi koje volite.

S druge, pak, strane čini se razumnim da je posvećivanje vremena sebi i svojim željama zaista luksuz, jer tko još ima vremena za neesencijalne stvari. Naime, uz hrpu obaveza koje nam “vise nad glavom” od ranog jutra do kasnih noćnih sati i tako iz dana u dan, tjedna u tjedan, od početka do kraja godine, netko bi rekao da je smiješno, ako ne i neodgovorno da se bavimo upravo takvim – nebitnim stvarima kad toliko toga ovisi o nama.

Međutim, nemojte se obeshrabriti. Čim prije odvojite vrijeme na sebe i svoje želje, prije ćete spoznati koliko je i za što sve važno da ste zadovoljni sobom i svojim životom.

A kako ne biste lutati u bespućima neostvarenih snova, donosimo vam popis deset naoko ne jako važnih, ali doista presudnih stvari koji život čine ljepšim, a nas sretnijima! I, iako će vam se na početku možda činiti istovremeno čudno i teško sve ih uvrstiti u dnevni ritam, s vremenom biste se mogli zapitati kako ste uopće mogli živjeti bez njih. Sretno vam na tom putu!

1. Dan započnite čašom vode

To je najjednostavnija i najbolja stvar koju možete učiniti za sebe baš svakog dana.

2. Jedite intuitivno

To znači da odbacite dijetalnu prehranu, strogi jelovnik kojega se pridržavate možda već mjesecima, ako ne i godinama te umjesto toga jedite ono što vam se u tom trenutku jede.

3. Ne pretpostavljajte, prepustite se

Iz dana u dan jedete uvijek u isto vrijeme, liježete u krevet u isto vrijeme i budite se u isto vrijeme. I nikada ne slušate što vam tijelo govori. Probajte barem jednom pojesti nešto izvan “radnog vremena” vašeg želuca ili si dozvolite leći u onom istom trenu kada vas svlada umor.

4. Zauzmite se za sebe

Glasni ste kada treba braniti ili opravdati nekog drugog, ali kada ste vi u pitanju na vašem se ekranu pojave smetnje!? To nije dobro jer taj dan, a prečesto i nekoliko dana kasnije, živite u grču od neizrečenog. Duboko udahnite i krenite braniti svoje stavove, recite što vas muči, smeta ili zašto vi mislite drugačije od drugih. Prvi puta će biti teško, ali svaki idući put osjećat ćete ogromno zadovoljstvo, olakšanje i samopouzdanje.

5. Organizirajte svoj životni prostor

Činjenica je da smo pod manjim stresom kada su stvari koje nas okružuju na svom mjestu. Stoga svoj životni prostor, automobil i radno mjesto uvijek držite urednima, a stvari koje su vam važne na dohvat ruke.

6. Posvetite dan kuhanju i čišćenju

Zvuči kao samokažnjavanje? Možda na prvu, ali vjerujte, nije. Naime, cilj ovoga je da si olakšate život kroz tjedan. Skuhajte dva, tri jela koja ćete potom zamrznuti te odmrznuti i podgrijati onda kada nemate vremena ili volje kuhati. A tjedno čišćenje je ritual koji će vam s vremenom olakšati uvođenje reda i harmonije u vaš život i jednom zauvijek u prošlosti ostaviti ona maratonska čišćenja prije nego vam u posjet dođu gosti.

7. Uronite u mirisnu kupku prije spavanja

Vruća i mirisna kupka u trenu će opustiti sve vaše mišiće i pružiti neopisivo zadovoljstvo svim vašim osjetilima. A ako imate problema sa spavanjem, zasigurno će vam pomoći da barem tu večer brže utonete u san.

8. Provodite vrijeme s ljudima koje volite

Iako se to sigurno već i sada trudite, istina je da to, baš poput nas, ne činite onoliko često koliko biste voljeli, zar ne? Ipak, čak i onda kada se ne možete vidjeti sa dragim ljudima, mogli biste ih nazvati i pitati kako su jer i to računa.

9. Ugodite si

I dvadesetak godina od završene škole ili fakulteta još uvijek ne možete prežaliti što niste upisali tečaj francuskog jezika, naučili koristiti se photoshotom ili šivati!? Za to još uvijek nije kasno! Probudite onu dječiju znatiželju u sebi i upustite se u avanturu zvanu – ostvarivanje MOJIH snova!

10. Otkrijte prirodu

Zvuči banalno, ali upravo to biste trebali napraviti – provoditi više vremena u prirodi. Planinarite, trčite, vozite bicikl, šetajte, plivajte, ronite, meditirajte, osluškujte, udahnite, oslobodite misli… Čak i ako imate obitelj, ponekad u prirodu pođite sami jer nam to svima s vremena na vrijeme treba (a vjerujte, vaš suprug ili supruga toliko će izdržati bez vas).

Ne dajte da vam nabijaju grižnju savjesti!

To što ste jedanput u životu odlučili napokon učiniti nešto za sebe nipošto ne daje pravo ljudima kojima ste podredili svoj život da vam prigovaraju ili nabijaju grižnju savjesti. Čak i ako će to činiti, imajte na umu da o vašoj osobnoj sreći ovisi i vaše zdravlje. Što prije to svima jasno date do znanja, prije ćete moći zaista uživati u svom novom, sebi podređenom životu!

 

Izvor: MAJA ŠOKČEVIĆ LOVRIĆ / Preuzeto sa: alternativainformacije.com