SVE ŽENE POSLE 50. GODINE NAJLAKŠE MRŠAVE NA OVAJ NAČIN: 1 stvar je KLJUČNA za zanosno telo i mladolikost u 6. deceniji

Žene posle 50. godine neretko se lako predaju kada je borba sa viškom kilograma u putanju, jer ih obeshrabe nezadovoljavajući rezutati.

Dame posle 50-e godine, koje imaju problema sa prekomernom težinom, ali i ako je u pitanju samo nekoliko kilograma viška, često ulažu mnogo napora da bi došli do vitke vigure. Međutim, sledeće zdrave navike umnogome utiču na pokretanje čitavnog organizma, što olakšava proces mršavljenja.

Lori Čong, dijetetičarka Medicinskom centru Veksner Univerziteta Ohio, ističe da je gubitak kilograma nakon pedesete godine otežano, jer se usporava metabolizam zbog gubitka mišića.

Zgodna žena, Devojka, Grad, Bela haljina
foto: Shutterstock

– Više mišića povećava brzinu metabolizma. Manje mišićne mase smanjuje brzinu metabolizma – kaže Čong i naglašava da ‘ženama gubitak kilograma posle pedesete takođe može biti teško zbog hormonalnih promena koje se događaju pre i nakon menopauze – kaže Čong.

7 NAVIKA KOJE SU ODLIČNI SAVEZNICI DAMAMA KOJE ŽELE VITKU LINIJU:

1. Redovan trening snage

– Dižite tegove sa trakama koje pružaju otpor ili generalno treninge snage – kaže Čong.

– Ovo pomaže da smanjite gubitak mišića, a s njim i metabolički pad – piše American Heart Association.

Kegelove vežbe, Trening
foto: Shutterstock

2. Hidratacija organizma i dovoljan unos vode

– Voda pomaže celokupnom organizmu, a omogućava hrani da lako putuje kroz metabolizam – kaže nutricionistkinja Bonie Taub-Diks.

– Iako se smatra da treba piti 8 čaša vode dnevno, svako od nas ima različite potrebe i potrebe za tečnošću mogu zavisiti i od i spoljne temperature (kad je vruće treba nam više tečnosti) i o vašem nivou aktivnosti (ako se puno znojite). Tečna hrana poput supa variva, voća i povrća takođe pomaže da se osećate sitima s vrlo malo kalorija – objašnjava.

Imajući to na umu, prema klinici Mayo, muškarci bi dnevno trebalo da piju oko 3,7 litara tečnosti, a žene oko 2,7 litara.

3. Šetnja i kardio vežbe

Kardio vežbe ne samo da održavaju srce u formi, već pomažu radu metabolizma.

– Kardiovaskularne vežbe poboljšavaju metabolizam neko vreme nakon vežbanja – kaže Čong.

– Koliko dugo traje ovo povećanje može varirati od nekoliko sati do nekoliko dana, ali uopšteno što je intenzivniji trening to metabolizam duže vreme bolje vari hranu – kaže.

Patike, Šetnja, Sport, Vežbanje
foto: Shutterstock

Prema American Heart Association, odrasli bi trebali da rade kardio trening od 150 minuta nedeljno.

4. Izbegavajte unos šećera

Često konzumiranje slatkiša može doprineti gojenju jer ‘dodati šećer stvara dodatne kalorije, ali ne pruža hranjive materije, kaže Čong.

– Većina nas uživa u slatkišima, ali s njima je lako preterati. Dnevna granica unosa dodanog šećera je 25 grama što je otprilike 2000 kalorija – objašnjava.

slatkiši, devojka jede slatkiše, devojka jede
foto: Shutterstock

5. Jedite SVESNO

– Obraćanje pažnje na znakove gladi i sitosti ne samo da može pomoći u održavanjem vitke linije, nego što je još važnije, može osvestiti vaše fizičke i emocionalne potrebe za hranom, a dugoročno može pomoći u održavanju željenje kilaže – kaže Taub-Diks.

Osim toga, dokazano je da osvešćivanje prvih znakova gladi pomaže kod gubitka viška kilograma.

Sok, Devojka, Piće, Đus, Napitak, Žena
foto: Shutterstock

6. Zaboravite na slatka pića

– Izbegavanje šećernih pića je prvi najbolji korak kod ograničavanja unosa dodatnih kalorija – kaže Čong i objašnjava da se ‘šećer u tečnom obliku brzo apsorbuje, uzrokujući značajan porast insulina kako bi se šećer u krvi održao stabilnim. Kad je insulin visok, telo ne koristi dobijene masnoće za stvaranje energije nego ih pohranjuje’, piše MSN.

Zdrava hrana, Voće, Povrće, Voće i povrće
foto: Shutterstock

7. Važan dovoljan unos vlakana

Obroci sa zastinom hranom duže održavaju osećaj sitosti kod čoveka, što može sprečiti preterano jedenje nezdrave, visokokalorične hrane.

– Vlakna dolaze iz neprerađene celovite biljne hrane: voće, povrće, celovite žitarice, orašasti plodovi i semenke.

Hrana bogata vlaknima održaće nas sitima duže od one koja ne sadrži vlakna – kaže Čong i dodaje da žvakanje ove celovite biljne hrane traje duže od jedenja prerađene hrane, a to dodatno vreme omogućuje mozgu da prepozna osećaj sitosti pre nego što se prejedemo.

Izvor: Stil Kurir