”Tajna srećnog braka je pronalaženje prave osobe.” Otkrijte 5 tajni srećnog braka!

”Tajna srećnog braka je pronalaženje prave osobe.Znate da su pravi ako volite biti s njima cijelo vrijeme.” – Julia Child

Istraživački psiholog i stručnjak za odnose s javnošću John Gottman objašnjava više od 40 godina svog istraživanja u svojoj knjizi ”What Makes Love Last”, povjerenje i predanost su dvije najveće tajne srećnog braka.

Svako ko je oženjen, reći će vam da je to teško uspjeti.To je obaveza koja zahtijeva više napora nego veza.Kada nekoga dovedeš u svoj život za stalno, imat ćete nekoliko prepreka na putu.Samo zato što brak može biti težak, ne znači da nije vrijedno toga!Brak može biti blaženo vrijeme u nečijem životu, ispunjen svim najboljim uspomenama.

Brak parovima može donijeti snagu i podršku koju prije možda nisu imali.Međutim, nisu svi brakovi uspješni.Oni koji zahtijevaju napor kako bi se osiguralo da je brak zdrav i supješan.Stručnjaci za odnose pokazali su upravo ono što je potrebno kako bi se osiguralo da brak ostane snažan.

1.Budite ljubazni

Prema stručnjaku za odnose James Preece, ” najveći daj koji možete dati svom partneru je prilika da im nedostajete”.Nakon faze medenog mjeseca, možda ćete otkriti da više ne želite biti sa vašim partnerom 24/7 – i to je ok!Biti sa nekim cijelo vrijeme može biti iritantno ili dati osjećaj gušenja.

Važno je da svaki partner ima vremena za sebe.Takođe je važno dati vašem partneru priliku da vas poželi.Brak donosi dva života zajedno, ne življenje jednog života.Važno je da svaki partner ima svoje prijatelje i interese osim onih koje dijelite zajedno.Fokusiranje na ljubaznost ojačat će svaki brak.To uključuje prihvatanje misli, osjećaja i mišljenja vašeg partnera , čak iako se ne slažete.

2.Kompromis

Biti sposoban za argumente i nesuglasice i imati kompromis će učiniti vezu ili brak deset puta jačim.Ljudi misle da je ljubav je samo o povezivanju, ali jednako je važno imati vještine povezivanja.A najvažnije je biti u mogućnosti pregovarati jedni s drugima.

Biti u stanju pregovarati sa svojim mužem ili ženom čak i u najmanjim stvarima može izgraditi povjerenje i samopouzdanje, tako da kada se nešto veliko dogodi, moći ćete otvoreno komunicirati da biste riješili problem.Svađanje dok se jedna osoba ne preda može samo uzrokovati neugodu i oslabit će veze u odnosu.

3.Učite da slušate

Dajte partneru vrijeme da kaže šta mu je na umu.Čak i ako imate osjećaj da argument ne vodi nigdje, bitno je da svaki partner ima vrijeme i prostor da keže šta misli.Usredotočite se na stresne stvari ili događaje važne vašem partneru.Slušajte.Pomozite svom supružniku da izrazi svoja osjećanja.Suosjećajte.Budite podrška.Nemojte rješavati problem, niti pokušavati da ga popravite.Većina nas samo želi da nas neko sasluša.

4.Dajte jedno drugom prostora

Ako ne razumijete šta vam partner govori, budite ljubazni i pitajte ih ”Hoćeš li mi pomoći da razumijem?”. Ponekad, biti ljubazan znači da priznate da niste u pravu ,”Žao mi je, hoćeš li mi oprostiti?”.U isto vrijeme , biti ljubazan znači prihvatiti izvinjenje i oprostiti partneru .

5.Zabavite se

Nemojte nikada zaboraviti razlog zašto ste se vjenčali – da ste bili zaljubljeni i uživali u društvu jedno drugog toliko da ste htjeli porvesti život zajedno.Zajednično dru

enje je najbolji način za izgradnju intimnosti i održavanje snažnog braka.Ima vremena kada trebate biti ozbiljni ali i kada trebate da se glupirate.Odvojite vrijeme da radite nešto romantično zajedno.Možete poslati djecu kod roditelja, ili čak rezervisati romantični vikend u obližnjem hotelu.Šta god da uradite, uvijek odvojite vremena da se povežete .

Iako brak nije uvijek mirna plovidba, postoji način da se brod zadrži na površini.Učenje kako iskazati partneru svoje potrebe i emocije učiniće da imate jake temelje, bez pobzira na oluje, finansijske poteškoće, tugu, potrese ili argumente.Ljubav je važna u održavanju vašeg braka, ali nije uvijek dovoljna.Nadam se da će ovi savjeti stručnjaka za odnose pomoći da vaš brak ostane zdrav, od onoga ‘da’ do kraja života.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.