TOKSIČAN ODNOS U OBITELJI: Ne možemo promijeniti druge, ali još uvijek imamo utjecaj nad vlastitim emocijama

Ako uzaludno pokušavate promijeniti toksične obrasce ponašanja člana vaše obitelji, vrijeme je da napustite tu bitku. Na kraju krajeva, umjesto da mijenjamo druge, zdravije je i svrhovitije promijeniti – sebe

Muči li vas odnos s članom obitelji čije ponašanje smatrate toksičnim? To je jedan od problema s kojima se susreće sve veći broj ljudi i nije nimalno jednostavan zadatak pronaći kompromis u odnosu s takvom osobom. 

Ne možemo natjerati druge da se promijene, čak i kada je njihovo ponašanje štetno. To je posebno poražavajuće za one koji se nadaju kako će njihov roditelj, brat, sestra ili član šire obitelji poslušati razum i učiniti bolje. Mnogi od nas imaju nekog od nepromjenjivih članova obitelji, ali i dalje se prisjećaju trenutaka kada su molili za promjenu – bez uspjeha, naravno.

Sigurno se pitate što napraviti s takvim članom obitelji? Ovo su neki od savjeta koje možete iskušati i u njima pronaći lijek za svoj problem.

 • Odustanite od starih fantazija
  Kad se počnete suočavati s nesposobnošću ili nespremnošću člana obitelji da se promijeni, tuga može isplivati na površinu. Ta tuga dolazi od žalovanja za izgubljenim snom o tome kakav bi vaš odnos mogao biti samo da je taj član obitelji promijenio svoje ponašanje. Možda žalite za ulogom za koju ste se nadali da će taj član obitelji igrati u vašem životu, ali odustajanje od ove fantazije ključno je za pronalaženje ravnoteže s tim članom obitelji.
 • Iako ne možete promijeniti njih, možete sebe
  Iako se član vaše obitelji neće promijeniti, vi možete promijeniti način na koji reagirate. Umjesto da se započnete svađu ili se uznemirite, jednostavno napustite neugodan razgovor. To može dovesti do povećanog osjećaja smirenosti jer kada se isključite iz starih ciklusa i nađete mirne načine reagiranja ili povlačenja, to također umanjuje njihove argumente kako su vaši postupci pravi korijen problema.
 • Izgradite druge bliske obiteljske veze
  Pronađite prilike da provedete vrijeme s drugim članovima obitelji i nastavite njegovati te odnose. A kad iskrsnu obiteljska okupljanja, saznajte tko će biti tamo i napravite plan usmjeravanja pažnje na zdrave i jednostavne aktivnosti. Možete li provesti više vremena igrajući se sa svojim nećakom, a izbjegavati brata i šogoricu? Pronađite način da se izolirate od boli nepromjenjive dinamike iskreno se zabavljajući s drugima.
 • Gradite odnose izvan obitelji
  Obratite se prijateljima, pronađite terapeuta ili se priključite nekoj aktivnosti kako biste upoznali nove ljude. Stvaranjem novih veza i njegovanjem postojećih gradi se mreža podrške koja može ublažiti bol obiteljske nepovezanosti.

Nijedan od ovih koraka nije toliko zadovoljavajući kao vidjeti člana obitelji da shvaća štetu svojih postupaka i da se mijenja. Ali budući da ne možemo kontrolirati druge, možemo učiniti sljedeću najbolju stvar. Možemo pronaći načine da izliječimo vlastitu bol oko toga i usredotočimo se na stvari koje možemo kontrolirati. Ako se dobro provedu, ove mjere pomažu osobi s izazovnim članom obitelji krenuti naprijed u miru.

Izvor: Psychology Today