TRIKOVI KOJI OVIH DANA ZLATA VREDE: Pet načina da se rashladite BEZ KLIME!

Najsigurniji način da vaša kuca bude hladna tokom leta je da koristite klima uređaj da bi temperatura spala, ali postoje i drugi načini da ohladite kuću bez visokih računa za struju

1. Draperije i roletne

Majstori tvrde da 30 % neželjene toplote dolazi kroz prozora. Roletne i zavese spuštaju temperaturu i mogu da uštede potrošnju električne energije u umanje vaše račune za 7 %. Naime, roletne sprečavaju da dom postane staklenik. Ovo naročito važi za stan koji je okrenut ka jugo – zapadu. Birajte bele roletne ili tamne debele zavese.

2. Zatvorite vrata i prozore

Kada radi klima najveća zabluda je da treba otvoriti prozor da ulazi svež vazduh! Zatvorite ne samo prozore nego i vrata na svim prostorijama koje ne koristite tokom dana. Hladite samo prostorije koje koristite.

3. Sveža posteljina koja hladi

Redovno provetravajte posteljinu. Pamuk je najbolji izbor leti, jer diše lakše i ostaje hladan. I svila je leti prijatna. Kupite jastuk od heljde. Ljuske heljde imaju prirodni vazdušni prostor između, ne reaguju na telesnu toplotu.

4. Redovno tuširanje

Redovno se tuširajte i osvežavajte hladnim napicima, stavite hladne obloge na vrat i zglobove.

5. Biljke rashlađuju

Neka drveće ili žbunje zaklone klima uređaj, a ako oko kuće propisno zasadite tri stabla mogu uštedeti troškove hlađenja i grejanja i dnevna temperatura vazduha spustiti za 6 stepeni! Ovo pogotovo važi ako kuću ne okružite betonom nego travom. Ako je krov ravan neka bude okrečen u belo. Trudite se da u kući ne kuvate tokom vrelih dana.

Izvor(Stil.kurir.rs)