ULOGE KOJE IGRAMO U PARTNERSKIM ODNOSIMA: Jeste li uspavana ljepotica, ugodna, nedostupna ili žena zapovjednik?

Naša kolumnistica Elena Srzentić Frleta analizira različite stilove ponašanja i otkriva što se krije iza suptilne igre i uloga koje igramo – svaka na svoj način

Jasno je da smo neke od programa nesvjesno prekopirale po uzoru na naše roditelje, dok smo druge svjesno kreirale kako bismo izbjegle ponavljanje iste priče. Neke od nas su nijemo svjedočile, dok su se druge aktivno suočavale sa situacijama koje im je život servirao. Neke su bile „tatine princeze“, dok su druge bile „tatini sinovi“. To je u svakoj od nas pokrenulo podsvjesnu motivaciju da po svaku cijenu čuvamo to što imamo ili, naprotiv, da ne dopustimo da se ponovi ono što nekada nismo birali. U svakom slučaju, to su bile samo inicijalne čahure za mnogo toga što će se dalje u nama razvijati i što ćemo same kreirati.

Pisale ste mi da:

 • već dugo živite u sjeni i stalno ugađate drugima.
 • potiskujete svoje želje i ambicije zbog partnera.
 • osjećate da gubite sebe te želite odnose u kojima i vas netko vidi.
 • trudite se svidjeti svakom muškarcu koji se pojavi u vašem životu.
 • ste se umorile jer sve vučete na svojim leđima.
 • ste se više puta razočarale i više nikome ne možete vjerovati.
 • želite naći kvalitetnog partnera, ali da takvi više ne postoje.

Predlažem da pokušamo prepoznati scenarije u kojima igramo kako bismo kasnije, ako želimo, mogle pronaći način promijeniti ih.

Superiorna pozicija muškarca i uloga majke u odnosu

Na prvi pogled svjedoci smo dva najčešća scenarija u partnerskim odnosima. Vidimo inferiornu poziciju žene u partnerskom odnosu, gdje ona u partneru vidi autoritetnu figuru koja sve bolje zna. On rješava sve, počevši od financijskih pitanja pa do toga što je za nju dobro, a što nije. S druge strane vidimo superiornu poziciju žene koja preuzima ulogu majke svom partneru, u kojoj ona sve rješava i najbolje zna. Ni jedna pozicija ne vodi zdravom i kvalitetnom partnerstvu. Međutim, oba scenarija funkcioniraju i opstaju dokle god svatko zna svoju ulogu i ne traži više od toga. 

Kada žena u partnerskom odnosu ulazi u ulogu kćeri, tu postoje određena pravila igre. Kako se ponaša „žena djevojčica“? Ona je tu da raduje svog muškarca i dokle god uspijeva u tome, dobivat će ono što želi. Ona komunicira tako što traži, očekuje, oduševljava se, žali se, ljuti i privlači pažnju izljevima emocija. 

Kako se odnosi muškarac prema takvoj ženi?

Kao prema djetetu. On nju raduje, odgaja, hvali, kažnjava, obasipa poklonima koje kasnije oduzima ako smatra da ih u tom trenutku nije zaslužila. To je jedna manipulativna i u srži disfunkcionalna veza koja može savršeno funkcionirati dokle god svatko dobro igra svoju ulogu. Takvi scenariji su tipični za žene koje su imale jaku i dominantnu očinsku figuru te su navikle da netko drugi brine o njima, kao i za one koje ulaze u odnose iz pozicije nedovoljnosti, kada se partner doživljava kao princ ili spasitelj. On je taj koji nju spašava od okruženja ili životnih poteškoća.

U tim je situacijama žena spremna na puno kompromisa sa sobom kako bi ostala s njim i u novostečenoj sigurnoj zoni. Ponekad je to financijska stabilnosti, ali može biti i bijeg od prošlosti ili sebe same.

Muškarac u takvoj poziciji ima pravo pružati i oduzimati, ugađa i kažnjava kako smatra potrebnim jer mu je žena dala tu vlast nad sobom. Ne nailazimo mi stalno na iste muškarce, nego mi svakog muškarca pretvorimo u onoga tko će nama biti autoritet svojim stavom i ponašanjem. Kada ulazimo u odnose jer bježimo od nečega, to nešto neriješeno, svjesno ili ne, ponovno unosimo u svoj život i stvaramo začarani krug gdje kokreiramo iste situacije u novim okolnostima. Zato kad shvatite da ste u ovoj situaciji, iznimno je važno proanalizirati što dobivate, a što gubite. Prepoznajte od čega bježite i je li to potrebno da to još radite. Neke poteze vučemo po navici, a nismo ni svjesni da smo ih prerasli.

Žena koja je u inferiornoj poziciji s vremenom se sve više umanjuje. Ona se sve više trudi, a on je sve češće nezadovoljan. U takvim odnosima svatko igra svoju ulogu, a nitko ne pokazuje svoje pravo lice. To nije vaš život ako u njemu nema VAS. ljubavni par IZVOR: PEXELS

Scenariji koje igraju „žene djevojčice“

Uloga uspavane ljepotice – ON je njoj sve.

 • Ona čeka princa da je spasi i preuzme odgovornost za nju, njezin život i njezine probleme.
  Spremna je pretvoriti se u sjenu čovjeka koji će je voditi kroz život.
 • U trenucima poteškoća tražit će novog, jačeg partnera kojeg bi mogla pratiti, ali nikada neće svjesno izabrati da prati sebe – jer nije naučila čuti sebe.
 • Ona bježi od suočavanja sa sobom i od odgovornosti. Njezina skrivena dobit u toj ulozi jest što ne mora donositi odluke i snositi posljedice tih odluka.
 • Najveći podsvjesni strah – da ne ostane sama.

Uspavanoj ljepotici je cilj naći princa.
• Strategija ponašanja: truditi se i biti dopadljiva.
• Nada se priči sa sretnim krajem „Živjeli su dugo i sretno“.
• Strah ju je da ne ostane sama.

Uloga ugodne žene – uvijek je tu za druge. 

 • Ako se odnosi logično razvijaju, uspavana ljepotica prelazi u novu ulogu – ugodne žene.
  Tu je da ispuni očekivanja ne samo svog partnera, nego i obitelji i njegova okruženja.
 • Njom rukovodi strah da ne izgubi ljubav, status i poštovanje okruženja jer svoju vrijednost vidi u njihovim pohvalama i dostignućima.
 • Skrivena dobit ove pozicije je pridavanje važnosti sebi i samoidentifikacija kroz tuđe uspjehe.
 • Najveći strah – ne vrijedim ako nisam u skladu sa svojim okruženjem.

Ugodna žena ima cilj zadržati partnera i svoj status.
• Strategija: prilagoditi se i postati nezamjenjiva.
• Nada se da će se on cijeniti njezinu požrtvovnost i voljeti je zbog toga.
• Strah da nije dovoljno dobra.

Drugi oblik odnosa je kada žena u partnerskom odnosu ulazi u ulogu majke

Ona je najvjerojatnije odrastala kao dijete koje se brinulo o drugima u obitelji s emotivno nezrelim i nestabilnim roditeljima, u kojoj je rano morala preuzeti kontrolu nad situacijom kako bi se osjećala sigurnom. Dosta je rano shvatila da snosi odgovornost ne samo za sebe, nego i za one koje voli. Potrebu za protekcijom i kontrolom automatski je prenijela i u partnerske odnose. S muškarcima ima dobre prijateljske odnose, a onom kojeg izabere u stanju je pružiti toliku pažnju da on više nema potrebu pridonositi odnosu jer ona to dovoljno dobro radi za dvoje. Njoj ništa nije teško te svojom proaktivnošću nesvjesno potiskuje i umanjuje muškarca kraj sebe. Preuzima na sebe brigu ne samo o partneru, nego i o njegovim problemima pa tako prelazi tanku granicu podržavajuće žene i pretvara se u majku svom partneru. Onog trenutka kada počinje raditi stvari umjesto njega, žena ulazi u ulogu majke i smanjuje svoju seksualnu privlačnost za svog partnera.

Što se događa kada je žena dugo u poziciji majke?

Takva žena živi u režimu preživljavanja, radi sve što mora biti napravljeno i ne pita za cijenu. Puno je puta bila razočarana kada je prepuštala kontrolu i tako je usvojila program da će sve biti OK samo ako ona to napravi sama. Ona se fizički i emotivno troši jer sve vuče sama, s vremenom se pretvara u mašinu koja sve završava, ali ni u čemu ne uživa. Postoji opasnost da zbog stalnog stresa izgubi interes prema životu, pa i seksualni interes prema partneru. Odnose počinje odrađivati umjesto da u njima uživa jer nema vremena misliti o tome kako se osjeća. S vremenom prestaje poštivati svog muškarca jer ne vidi rezultate te gubi vjeru i povjerenje u njega. Postaje ogorčena i počinje kriviti ljude za koje se žrtvovala. Odnos se pretvara u bojno polje u kojem se krije gomila pasivne agresije.

Ovdje opisujemo dvije krajnosti do kojih često dolazi u igri zvanoj partnerski odnosi, no tu, naravno, ima mnogo više nijansi. Scenariji se mogu mijenjati ovisno o tome u kojem smo životnom razdoblju i koju skrivenu dobit dobivamo u trenutku te igre. Jasno je da sve imamo isti cilj – da volimo i budemo voljene, ali postižemo to ulogom koja nam u danom trenutku daje najsigurniji rezultat. ljubavni par IZVOR: PEXELS

Scenariji koje igraju „žene majke“

Uloga zapovjednik – nikad dovoljno dobro.

 • Ona se naviknula boriti za sebe i za ljude koje voli. Sama donosi sve odluke za sebe, svoju obitelj, pa i za svog muškarca.
 • Svjesna je toga da je jača od svog muškarca, pokušava ga promijeniti, usmjeriti ga, pomoći mu, podržati ga te postupno ulazi u ulogu majke koja je tu da riješi sve njegove probleme.
 • Nesvjesno blokira svaku inicijativu svog partnera iz straha da neće biti dovoljno dobro napravljeno te sve se više razočarava u njega.
 • Njezina skrivena dobit je osjećaj sigurnosti jer je ona ta koju se pita za sve.
 • Najveći strah – da izgubi kontrolu nad partnerom ili situacijom.

Žena zapovjednik ima cilj držati sve pod kontrolom.
• Strategija: ulaganje i preodgajanje partnera.
• Nada se da će se on promijeniti i dorasti ulozi koju mu ona odredi.
• Strah ju je gubitka kontrole.

Uloga nedostupne žene – sve sama.

 • Ona je nekada voljela i pokušala izgraditi odnose, no nije funkcioniralo. Iza sebe ima dugu neuspjelu vezu, težak razvod ili jednostavno negativno iskustvo.
 • Odlučila je da više nikada neće dopustiti da je netko povrijedi pa makar ostala sama.
 • Zatvorila se i posvetila karijeri, djeci i radu na sebi.
 • Zna da zaslužuje pravog partnera, ali ne vjeruje da takvi više postoje.
 • Najveći strah – prepustiti se i opet biti povrijeđena.

 Nedostupna žena ima cilj zaštititi se od iluzija.
• Strategija: „mogu sve sama“.
• Nada se da možda ipak postoji netko tko će biti jači od nje uz koga će moći zažmiriti.
• Strah ju je prepustiti se da ponovno ne bi bila povrijeđena.

Potrudila sam se opisati uloge koje je svaka od nas u nekom trenutku igrala kako bismo razumjele što radimo i zašto to radimo, da prepoznamo svoje motive i budemo iskrene kada je riječ o tome što dajemo i što dobivamo. Ono što sigurno znam jest da zdrav partnerski odnos ne trpi manipulaciju, ali voli igru. Da je pravi partner onaj kome kad kažete da ga ne želite vidjeti, poštuje vašu želju, ali umjesto da ode, samo ugasi svjetla i tiho sjedne pokraj vas. Tako znate da je on taj.