Velika je razlika između zrelih i nezrelih ljubavi – “Nezrele ljubavi narušavaju lične ciljeve, a zrele ih potiču”

Prava ljubav daje osjećaj smirenosti i ugode. To je poput pokrivača koja vas štiti od vanjske hladnoće. Ako se istinski volite, u vaše duše ne može biti sumnje. Zrela ljubav želi utjehu i stabilnost, ali nezrela ljubav traži dramatičnu priču.

1. nezrela ljubav stalno sumnja, a zrela ljubav pronalazi odgovore. Nezreli odnosi su vrlo nepouzdani. Uvek su prepuni pitanja i nedoumica. Ali zreli odnosi pronalaze odgovore na pitanja. 2. U nezrelim vezama partneri se usredotočuju na ćud, a u zrelijim odnosima na potrebe. Nezreli odnosi su uvijek apsorbirani u željama. Ali zreli partneri fokusiraju se na zadovoljavanje potreba same veze.

3. Nezreli odnosi brišu ličnost, a zreli odnosi doprinose njenom razvoju. Nezreli odnosi svode se na povredu pojedinca. Ali u zreloj vezi ljudi shvataju da su za uspješnu zajednicu potrebne dvije samozatajne osobe. 4. Nezreli odnosi ubijaju lične ciljeve, a zreli ih potiču Nezreli odnosi tjeraju ljude da se trebaju odreći svojih ličnih snova. Ali zreli odnosi, naprotiv, podstiču partnere na razvoj.

5. Nezreli odnosi razvijaju se na ekranu mobilnog telefona, a zreli odnosi uvijek su stvarni život. Svi važni razgovori u nezrelim vezama odvijaju se na Internetu. Ali u zrelim vezama se cijeni prava komunikacija, ona je uvijek prioritet.

6. Nezreli odnosi forsiraju problem, a zreli odnosi prilagodljivost. Nezreli odnosi moraju forsirati događaje jer izgledaju neprirodno. Ali zreli partneri nauče se prilagođavati potrebama odnosa uopšte.

7. Nezreli odnosi su uvijek u opasnosti, a u zrelim odnosima vlada povjerenje. Nezrele veze vjerojatno će se utopiti u mnoštvi prijetnji koje ih okružuju. Zrela veza je uvijek samopouzdanje i partner. 8. Nezreli odnosi propadaju, a zreli odnosi se dalje razvijaju. Na kraju izgori nezrela veza. Zrela veza uvijek pronalazi način da se preživi i razvija dalje.

Izvor: Infpult