Verica Rakočević: “Pametnoj ženi ne može nikada komad garderobe da jača samopouzdanje”

Čista kosa, koža i negovano telo sa minimumom šminke su moji zakoni lepote

Jedna od najuspešnijih modnih dizajnerki otkriva šta je naučila iz teških trenutaka i priznaje da je tek u zrelim godinama počela da uči iz svojih grešaka. Umetnički izraz Verice Rakočević (71) koja na modnoj sceni traje 36 godina oduvek je bio pokazatelj hrabrosti i dokaz da jedinstvenost i kvalitet opstaju, uprkos naletu novih trendova.

Kreirala je za poznate svetske modne kuće i imala brojne revije u Milanu, Los Anđelesu, Moskvi, Atini, Solunu, kao i na “Nedelji visoke mode” u Rimu. Kroz svoje kolekcije protkala je stil samosvesnih, jakih i harizmatičnih žena, kakva je bila i Čučuk Stana, njena nepresušna inspiracija.

Svoj životni mozaik sklopila je kraj 35 godina mlađeg supruga Veljka Kuzmančevića, sa kojim deli sreću i mir u domu na Avali. Verica za Stil otkriva tajnu dugotrajne karijere, dobrog izgleda u osmoj deceniji i gde vidi okosnicu modnog ukusa kod žene. Koja je tajna Vašeg uspeha, šta je to što Vas je održalo da istrajete uprkos padovima?

“Ljubav prema profesiji, najveca sreća je kada možete da živite od posla koji obožavate. Život je i uspon i pad i u tome je i čudesna lepota ove stvarnosti u kojoj smo trenutno. Moj uspeh se temelji na principijelnosti, ne povlađivanju trendovima i lošem ukusu, ma koliko bi to moglo da bude materijalno isplativo”.

Šta ste naučili iz teških trenutaka u životu, koliko su vas ojačali? “Ovan sam u horoskopu i što su problem i prepreka veći, meni je to jači stimulans. Kosovski gen je tu učinio da svaku prepreku shvatim kao izazov, a poraz kao energetsko punjenje, da jurim u pobedu”.

Gde je okosnica dobrog stila, smatrate li da se žena sa osećajem za stil rađa ili ga stiče s godinama? “Mislim da se rađamo sa urođenim osećajem za stil, a da kasnije to dobija onaj kvalitet koji ličnim pečatom definišemo”. Okosnica dobrog stila je čuvena izreka Koko Šanel “Nikada haljina ne sme da korača ispred vas”, koju sam ja izgovarala pre nego što sam pročitala da je njena”.

U čemu je tajna vašeg dobrog izgleda, mladolikosti i energije u 70-im? “Moj ako vi kažete dobar izgled je produkt načina života, razmišljanja, poslovnog uspeha i sigurnosti koju nosim”. Najvažniji recept je ljubav. Ne mislim samo na partnersku nego i prema poslu, životu i ljudima. Najveća tragedija je što ljudi ne shvataju da šaljući ružne misli i reči, zavist, ljubomoru, mržnju to dobijaju kao bumerang nazad.

Kako izgleda vaša jutarnja i večernja bjuti rutina, imate li neki prirodni recept za mladolikost? “Ne trošim preskupe kreme, otkrila sam japansku kozmetiku koja je odlična, a nije skupa. Pored toga, koristim i dosta bapskih recepata, da ako po godinama jesam, po izgledu još ne budem baba. (smeh). Čista kosa, koža i negovano telo sa minimumom šminke su moji zakoni lepote”.

Vaša ljubav sa Veljkom ruši sve predrasude i tabue. Kako uspevate u tome i da li vas pogađaju loši komentari? “Ne znam da postoje loši komentari od onih do čijeg mišljenja mi je stalo, drugi me ne interesuju i ne primećujem ih. Ako postoje, držim se izreke da su za vukovima uvek kerovi lajali. Imam privilegiju da živim mirnim i povučenim životom sa genijalnim umetnikom koji je lep, zgodan, mlad i mudriji od svakog muškarca od 70 godina.

5 razloga zašto je život na selu bolji nego u gradu? “Mogla bi vam nabrojati 55, ali zadržacu se na vašem broju: mir, čist vazduh, sloboda koju vam priroda daje, povezanost sa zemljom (hodanje bosih nogu po travi izvlači svu negativnost koju skupite tokom dana) zrikavci koji vas uspavljuju umesto sedativa, zdrava hrana koju sami proizvedete”.

Izvor: Infpult