Zašto ”biti najbolji” nije ključ do uspijeha

”Loš dan za vaš ego je sjajan dan za vašu dušu.” – Jillian Mishaels

Prije nekoliko nedjelja, kada sam pomalo posustajala u životu, surfala sam po Fejzbuku i zatekla se sve više uznemirenu.

Tu su bile fotografije sa vjenčanja, sa odmora i statusi o promocijama novim dostignućima i sve te sjajne stvari koje se dešavaju u ljudskim životima.

To su bili moji prijatelji, i nisam mogla razumjeti zašto sam se osjećala tako nesrećno.Zašto sam imala loš osjećaj u stomaku da nisam dovoljno dobra kada sam čula da je neko dobio posao iz snova? Zašto sam toliko bila dirnuta životima drugih koji su dobri?

Shvatila sam nešto što sam uvijek znala ali nikada nisam imala prave riječi da to iskažem.Shvatila sam zlo mog ega.

Kada sam bila mlađa, bila sam ono dijete u školi koje je imalo potrebu da uradi najbolje, da dobije sve nagrade.Uzimala sam svoje dobre ocjene i kreirala identitet iz toga, vizualizirala sam sebe kao najbilju.I uspjela sam.Maturirala sam.

Dobila sam nagrade, dobila sam ocjene, priznanja koja su bila namjenjena da me učine srećnijom.Ali nikada nisu.

S identitetom koji je bio fokusiran na to da sam najbolja u mom polju, postala sam opsjednuta ljudima koji su bili bolji.

Uvijek je postojao neko ko je postigao više od mene, ili neko drugi ko je bio nagrađen.Čak i da sam bila broj jedan u klasi, uvijek bi bilo tačaka koje sam propustila ili strahova da neću uraditi dobro sljedeći tets.

Učinila sam se bijednom pokušavajući ublažiti zvijer u meni, zvijer koja nikada nije bila zadovoljena, nikada se ne bi mogla opustiti u slavi onoga što sam uspjela.Uvijek sam željela više, više i više.

Odmakla sam se od tog akademskog života skoro prije godinu dana i počela sam pisati knjige.Odmah sam shvatila da se moram boriti protiv svog ega, potisnuti zvijer u meni koja je i dalje htjela biti najbolja.

Pisanje je uvijek bila moja radost u životu i nisam to htjela činiti za novac, slavu ili uspjeh.Htjela sam to učiniti jer sam to uvijek željela.

Mjesecima sam se borila protiv ega i pokušavala se usredotočiti na jednostavnu radost stvaranja priča i igranja s likovima.

Još uvijek se ponekad poredim s drugima kada imam loše dane, posebno sa piscima mojih godina.

Možda se nećete slagati samnom, ali počinjem vjerovati da značajan dio loših stvari u životu proizilazi iz vlastitog ega.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.