Zašto se nikad ne bi trebali vratiti onome ko vas jednom povrijedi: Psihologija sreće

Nije vam dobar prijatelj svako ko vam prija i koga želite pored sebe. Neka prijateljstva je bolje okončati.

Sigurno u vašoj okolini imate osobe koje vas privlače, a koje nisu dobre za vas. Ponekad su te osobe samo poznanici, a ponekad partneri sa kojima uđemo u ozbiljnu vezu. Vjerovatno vam je svima poznat taj osjećaj kada su oni blizu vas – uživate u njihovoj bliskosti, ali ipak su nekako daleko.

Kao da stalno pokušavate da ih dotaknete, a oni se izmiču. Pružate im ruke, a oni se sklanjaju od vas. I to se ne dešava prvi, a ni posljednji put. Vjerovatno imate najširi osmijeh kada na ekranu vašeg telefona ugledate ime te osobe. 

Tada razmišljate o toj osobi, o osmijehu, o načinu na koji vas posmatra kada ste sami. Međutim, ukoliko budete sasvim iskreni prema sebi shvatićete da odraz koji vidite u očima te osobe nije baš ono što ste željeli da vidite. Nemate baš osjećaj povezanosti i bliskosti, iako biste željeli da je tako.

 Zapravo vas muči osjećaj koji vam, duboko u vama, kaže da ta osoba nije za vas, nije na vašoj strani sada, niti će ikada to biti, bez obzira koliko vi pružali i trudili se. Možda ponekad i dobijete kompliment kako ste divni, ali te riječi u vama izazivaju bol, a ne samo zadovoljstvo: 

Želite da vjerujete u to, a znate da nije istina u potpunosti. To je rolerkoster emocija koji se stalno okreće dok održavate vezu sa takvom osobom. Želite da odete, ali ne možete. Duboko u sebi vjerujete u lijepe stvari sa tom osobom. Uvijek je sa vama misao da će ovaj put biti drugačije. 

Nažalost, na taj način samo sebe povrijeđujete jer ignorišete realnost i činjenice. Zapravo ste jako svjesni svega, ali ignorišete svoje osjećaje. Shvatate da u tom odnosu vi ste samo opcija, a ne prioritet. Potrebno je vrijeme da racionalno sagledate sve, jer su vaše emocije prejake i sve što želite je da se predate toj osobi koja vas je povrijedila hiljadu puta. 

To je vaša slabost. Koliko puta ste čuli da ne treba da se zadovoljavate ničim manjim od onoga što zaslužujete? Zašto onda to radite u ovakvom odnosu? Možda ste ranjivi i ne možete da pustite osjećanja koja su u vama. 

Iako ne možemo da kontrolišemo svoje emocije, možemo da kontrolišemo način na koji nas neko tretira. Budite svjesni da se takva osoba nikada neće promijeniti. Postoji mnogo stvari koje tolerišete, ali zar vam je to potrebno? Bez obzira koliko nekog volite ili koliko vas privlači, vi sebi trebate biti na prvom mjestu. Zapamtite to.