ZAŠTO VAM JE PUKLA VEZA ILI BRAK: Da li ste napravili neku od ovih 11 grešaka?

Kad je kraj ljubavi na vidiku, bilo da ste u braku ili u vezi, greške se najčešće traže u partneru. A da li ste možda vi napravili neku od ovih grešaka

Do juče vam je s partnerom bilo jako lepo, ljubavi je bilo napretek, ali primećujete da se razumevanje i nežnost svakim danom sve više krune. Mnoge stvari su postale drugačije od onog vremena kada niste mogli jedno bez drugog, svađe i tenzije su sve češće, svako za to krivi onog drugog, a ne vidi sopstveni udeo u krahu veze ili braka. I tu je ogroman problem… Pročitajte sledeće redove i dobro razmislite prepoznajete li se u navedenim toksičnim osobinama koje svaki brak ili vezu guraju u sigurnu propast…

Večita žrtva

Svaki razgovor s partnerom doživljavate kao napad na sebe i zauzimate odbrambeni stav, čak i za najmanju sitnicu. Odsustvo dobre komunikacije otežava rešavanje problema jer zapravo i ne pričate o njemu, već indirektno govorite o onome što samo vas interesuje. Tako pokazujete da nemate želju za obostranom srećom.

Stalno nešto kritikujete

Kad krenete neprekidno da osuđujete partnera i da mu nalazite mane, to je jasan znak da ne zazirete da ga ponizite. Upamtite, oni koji se vole uzdižu jedni druge i podržavaju se. Uništavati nečije dostojanstvo stvara toksično okruženje u kom niko ne želi da živi.

Raskid, Razvod, Svađa
foto: Shutterstock

Nemate saosećanja

Nipodaštavate sve što se partneru dogodi. Kakav god problem imao, ne želite da ga razumete, da saosećate s njim ili da ga utešite, zbog čega se oseća napušteno i izdano. Nedostatak empatije za posledicu ima pucanje emocionalnih spona.

Ne priznajete svoje greške

Ne samo što grešimo već i ne priznajemo da smo pogrešili. Ovo je vrlo iritantno i uvredljivo jer govori da ne preuzimamo odgovornost za svoje postupke. Kad neko greši, a pravi se lud, ruši i poverenje kod druge strane i tu nikakav razgovor ne pomaže.

Nezainteresovani ste za ono što priča

Ako vam na jedno uvo uđe, a na drugo izađe ono što partner kaže, znači da vas i nije briga šta priča. Prekidanje ili izbegavanje rasprave znači da bežite od problema i da ih gurate pod tepih. Još ako su u pitanju važne životne stvari, definitivno stavljate do znanja da vas zajednička budućnost ne interesuje.

tužna žena, raskid
foto: Shutterstock

Stalno ga kontolišete

Pitate ga gde je bio, kuda ide, s kim se viđa, kome piše poruke… sve su to loši znaci. Stalna kontrola oduzima partneru slobodu i dostojanstvo. Niko ovakvo ponašanje ne može dugo da trpi, zato stišajte policajca u sebi.

Prebacujete krivicu

Šta god loše da se desi, uvek vam je kriv neko drugi, obično partner. Svoju krivicu ne dovodite u pitanje. Ovo verbalno i psihičko zlostavljanje ubija ljubav.

Ne poštujete njegova osećanja

Ne obraćate pažnju da li partner pati, ne pitate ga zašto je tužan… Toliko ignorisanje govori mu da je za vas nebitan i da vas njegova osećanja ne zanimaju. Verovatno vam ubuduće neće pričati svoje muke, a to vodi ka rascepu veze.

Par, Razvod, Raskid, Svađa
foto: Shutterstock

Ne zanima vas kompromis

Uporni ste kao mazge da niste odgovorni ni za jedan problem u vezi. Nije to tvrdoglavost, već svesno odbijanje da se nađe rešenje. Držite se svoje priče kao pijan plota, iako znate da je netačna. Partneru je loše, a vama svejedno. Kad jedan baš neće da popusti – tu na duže staze nema sreće.

Opasno manipulišete

Nedobronamerno zadirkivanje, ismevanje u društvu, podsećanje na stare greške, izazivanje krivice za neki bezazleni događaj i mnogo psiholoških igrica – sve su to znaci da manipulišete partnerovim osećanjima. Vrebate i najmanju priliku da ga povredite i pokvarite mu i dan i život? Postali ste ozbiljan manipulant.

Nisam ja, ti si

Nikad nizašta niste odgovorni, partner je tu da se na njega sve svali. Ovo je baš loša osobina koja s vremenom zbog njegove odbrane postaje mučna i uvek vodi ka svađi.