Znakovi koji mogu pokazati da partner manipuliše vašim emocijama – “Uvjerava te da želiš ono što on želi”

Na sljedeće stvari trebate pripaziti kako biste bili sigurni da se to ne dešava i vama.

Zbog njega se osjećaš krivom… Zbog svega; Manipulacija uvijek počinje sa krivicom. Ukoliko te on može ubijediti da se osjećaš krivom zbog nečega što si uradila (čak iako nisi uradila ništa loše), onda on zna da ćeš biti spremnija da uradiš ono što traži od tebe.

Zbog njega sumnjaš u sebe; Zašto mu je tako lako da manipuliše? Zato što će te dovesti do stadija u kojem više ne vjeruješ u sebe. Tako je, manipulatori koriste vaše nesigurnosti i upiru ih protiv vas. Oni konstantno ističu vaše slabosti kako bi vam “pokazali” da uz njihovu pomoć možete biti bolji.

Čini te odgovornom za njegove emocije; Manipulatori su ironični u smislu da provode dosta vremena “ubjeđujući” vas da ne možete voditi računa o sebi, a onda će vas učiniti odgovornim za način na koji se oni osjećaju. Ukoliko su tužni, vi ste krivi. Ukoliko su bijesni, opet ste vi krivi, jer ste uradili nešto loše (iako zapravo niste).

Iako će vam konstantno davati do znanja da niste u stanju da kontrolišete svoj život, jednostavno će vas kriviti i držati odgovornima oko emocija koje osjećaju. Uvjerava te da želiš ono što on želi; Na početku svake veze postoje određeni “zahtjevi” i “pravila” sa obje strane, ali kako se veza razvija i jača sasvim je normalno da će dolaziti do kompromisa.

Šta nije normalno? Kada u potpunosti morate staviti po strani ono što vi želite i trebate u pokušaju da udovoljite partneru. Ukoliko shvatite da se potrebe vašeg partnera ispunjavaju mnogo češće nego vaše, postoji velika šansa da ste u vezi sa manipulatorom.

Izvor: Infpult